FAQ

Mitä käyttäjämme kysyvät useasti

Miksi en voi jakaa tiliäni?

Ellet onnistu jakamaan tiliäsi, taustalla voi olla kolme eri syytä. Ensinnäkin voidaksesi jakaa tilin toisen henkilön kanssa teillä molemmilla pitää olla tili sovelluksessa. Ellei tilin jakaminen jollekulle onnistu, syynä voi siis olla se, ettei kyseisellä henkilöllä ole tiliä. Luokaa tässä tapauksessa hänelle tili, ja yritä sitten uudestaan. Toisekseen syynä voi olla se, että olet jo jakanut tilisi jonkun toisen henkilön kanssa. Voit jakaa tilisi vain yhden henkilön kanssa, joten jos olet jo jakanut tilisi kertaalleen, et voi jakaa sitä uudelle henkilölle. Kolmas syy jakamisen epäonnistumiseen on puhelimen asetus, jonka täytyy olla asetettuna tilaan ”jakamisen hyväksyminen”. Monilla Android-käyttäjillä on ollut hankaluuksia tämän asetuksen kanssa (jos sinulla tai toisella henkilöllä on Android-laite). Joillakin käyttäjillä vikailmoitus tulee toisin sanoen puhelimesta, ei meiltä. Voit muuttaa jakamisasetuksen puhelimestasi. Ellei mikään yllä mainituista syistä päde sinuun tai ellet edelleenkään pysty jakamaan tiliäsi, ota yhteys käyttäjätukeemme, niin autamme sinua!

Vaihda sovelluksen kieli

Valitettavasti sovelluksen kieltä ei voi vaihtaa maaversioissa. Jos haluat sovelluksen esimerkiksi englanniksi, voit käyttää kansainvälistä versiotamme. Jos sitä vastoin olet esimerkiksi ranskankielinen ja asut Ruotsissa, ainoa tapa on käyttää eri maaversiota. Se kuitenkin merkitsee sitä, että tarjoukset ja tiedot odottajan terveydenhuollosta sekä neuvolakäynneistä ovat sovelluksen maan mukaiset. Huomioithan tämän maata vaihtaessasi. Muuten sovellus on samanlainen, kuten myös kaikki, mitä tapahtuu kehossasi sekä lapsen kasvussa ja kehityksessä.

Poista keskeytetty raskaus

Raskauden poistaminen manuaalisesti voi olla hiukan hankalaa, mutta kerromme tässä, miten teet sen askel askeleelta. Avaa Asetukset > Raskauteni ja tarkista, onko keskeytetty raskaus tallella aikaisempana raskautena. Jos on, voit aktivoida sen uudestaan päättämällä ensin meneillään olevan raskautesi. Kun aikaisempi raskaus on taas aktiivinen, voit poistaa sen. Kun avaat kohdan Keskenmeno/Keskeytynyt raskaus, sovellus antaa sinulle kaksi vaihtoehtoa: voit joko päättää raskauden (tällöin tiedot säilyvät edelleen tallessa) tai poistaa sen (tällöin kaikki tiedot poistetaan raskauden mukana). Tee näin: 1. Avaa Asetukset > Raskauteni. 2. Päätä meneillään oleva raskautesi (tässä on tärkeää, että napsautat kohtaa Päätä raskaus). 3. Kun olet napsauttanut kohtaa Päätä raskaus meneillään olevan raskauden osalta, voit aktivoida aikaisemman raskautesi. 4. Aktivoi aikaisempi raskaus. 5. Kun aikaisempi raskaus on aktiivinen, avaa kohta Keskenmeno/Keskeytynyt raskaus uudestaan ja valitse tällä kertaa vaihtoehto Poista raskaus. 6. Olet nyt poistanut aikaisemman raskauden. 7. Nyt voit aktivoida meneillään olevan raskautesi uudestaan ja aikaisempi raskautesi on poistettu sovelluksesta.

Miten kehitysaskeleet lasketaan?

Kehitysaskeleet lasketaan lapsen lasketusta ajasta eli syntymän oletetusta ajankohdasta, ei lapsen todellisesta syntymäajasta. Tämän syynä on se, että lapsella, joka syntyy ennen laskettua aikaa, kehitysaskeleet tulevat myöhemmin, kun taas lasketun ajan jälkeen syntyneen lapsen psyykkinen kehitys alkaa jo vatsassa.

Miten vaihdan lasketun päivän?

Jos laskettu aikasi on muuttunut, voit muuttaa tietoa sovelluksen kohdassa Asetukset > Raskauteni > Laskettu aika.

Viimeisten kuukautisten muokkaus

Voit muuttaa viimeisten kuukautistesi ensimmäisen päivän kohdassa Asetukset > Raskauteni > Laskettu aika.

Miten lisään aikaisemman raskauden sovellukseen?

Koska ensimmäisen lasketun aikasi päivämäärä on jo mennyt, sinun täytyy ensin vaihtaa puhelimen päiväys puhelimen asetuksista. Esimerkki: jos vanha laskettu aikasi oli 9.5.2018, sinun täytyy vaihtaa puhelimen päiväykseksi 9.4.2018. Kun olet tehnyt tämän, avaa sovellus ja luo raskaus, jonka laskettu aika on 9.5.2018. Avaa Asetukset > Raskauteni > Anna syntymäaika. Sovellus kokoaa yhteen raskauden tiedot ja luo lapsen. Jos haluat lisätä sovellukseen uuden raskauden, toista yllä kuvatut askeleet. Kun olet lisännyt aikaisemman raskauden sovellukseen, palaa puhelimen asetuksiin ja muuta päivämäärä tämän päivän päiväykselle.

Miksi raskausviikot ilmoitetaan eri tavoin?

Raskausviikot on tapana ilmoittaa kahdella eri tavalla riippuen siitä. Tapa määräytyy ennen kaikkea sen mukaan, missä päin maailmaa asut. Yksi tapa on sanoa, että olet raskausviikolla 6 (6 viikkoa + 5 päivää). Toinen tapa on kertoa raskauden eteneminen järjestysluvulla, eli sanoa että olet seitsemännellä viikolla (6 viikkoa + 5 päivää). Raskausviikkojen ja päivien merkintätavasta riippumatta raskautesi on edennyt yhtä pitkälle. Avaa Asetukset > Maa > Viikoissa. Täältä voit itse valita, miten haluat näyttää raskautesi etenemisen.

Miten vaihdan lapsen nimen?

Voit vaihtaa lapsen nimen sovelluksessa kohdasta Asetukset > Perheeni. Avaa lapsi ja mene kohtaan Lapsen nimi.

Miten otan pois lapsen sovelluksesta?

Voit ottaa pois lapsen sovelluksesta kohdasta Asetukset > Perheeni. Avaa sen lapsen profiili, jonka haluat poistaa. iOS-laitteissa näytön yläkulmassa on roskakori-ikoni, ja Android-laitteissa poistopainike on sivun alaosassa.

Miten poistan tilini?

Voit poistaa sovelluksessa luomasi tilin kohdasta Asetukset > Oma profiili > Poista tili. Saat sähköpostiisi viestin, jossa on linkki tilin poistamista varten (joskus viesti eksyy roskapostikansioon). Ellet ole luonut itsellesi tiliä sovelluksessa, sinun tarvitsee vain poistaa itse sovellus puhelimestasi. Tietosi ovat tallessa vain puhelimessasi, joten jos poistat sovelluksen, kaikki tiedotkin poistetaan. Huomaa, että sovelluksen poistaessasi menetät kaikki tiedot eikä niitä voi luoda uudestaan.

Kuinka vaihdan salasanani?

Joskus salasanan palauttamista varten lähetetty sähköpostiviesti eksyy roskapostikansioon. Kokeile salasanan palauttamista vielä kerran ja tarkista myös roskapostit.

Kadonnut data – mitä teen?

Oletko vaihtanut puhelinta? Tavallisin ongelmatilanne on se, että käyttäjä luulee luoneensa tilin vanhassa puhelimessaan, mutta puhelimen vaihdon yhteydessä selviää, ettei tiliä ollutkaan. Jos sinulla on vanha puhelimesi tallessa, voit luoda tilin avaamalla sovelluksen vanhassa puhelimessasi. Avaa sitten kohta Asetukset/Rekisteröidy. Kun rekisteröidyt, kaikki tiedot siirtyvät puhelimesta tilille. Silloin tiedot tallennetaan puhelimen sijasta tilillesi. Ellei yllä mainittu päde sinuun eikä tämä ratkaisu ole mahdollinen, olet ehkä varmuuskopioinut vanhan puhelimesi tietokoneelle (iTunes, jos käytössä on iPhone, tai Google Play, jos käytössä on Android). Siinä tapauksessa voit ladata varmuuskopion laitteellesi, ja saat sen mukana toivottavasti myös sovelluksen takaisin. Suosittelemme, että tämän jälkeen luot itsellesi tilin kohdassa Asetukset/Luo tili.

Kuinka lisään tuplaraskauden?

Koska vain pieni osa raskauksista on monisikiöraskauksia, meillä ei valitettavasti ole ollut tarvittavia resursseja sopeuttaa sovellusta täysin monisikiöraskauksille. Tämä on kuitenkin tärkeä asia, ja tiedämme että monet kaksosia (tai useampia vauvoja) odottavat mielellään lukisivat monisikiöraskaudesta sovelluksesta. Me pidämme tämän mielessämme tulevan sovelluskehityksen yhteydessä!

Pituus- ja painotiedot

Voit muuttaa painokäyrän pituus- ja painoyksiköitä kohdassa Asetukset > Maa > Yksiköt pituus/paino.

Poista tallennetut supistukset laskurista

Jos haluat poistaa supistuslaskurista supistuksia, pyyhkäise vasemmalle kyseisen supistuksen päällä, niin saat esiin vaihtoehdon Poista.

Kuka on kirjoittanut Preglifen artikkelit/tekstit?

Kaikki lääketieteelliset tekstit ovat kätilöiden, lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden kirjoittamia.

Miten aktivoin sovelluksen lapsiosion?

Lapsiosio aktivoituu automaattisesti, kun kokoat yhteen raskauden tiedot, ja sovellus luo lapsen. Lapsiosio aktivoituu myös, kun lisäät sovellukseen lapsen (kun lisäät lapsen itse, ei raskauden koonnin yhteydessä).

Miten muutan päiväkirjan PDF:si?

iOS-laitteet: "Päiväkirja PDF-muodossa löytyy alavalikon Työkalut-kohdasta ""Päiväkirja ja kuvat"" ja valitse PDF, joka löytyy ""Uusi merkintä"" vierestä." Android-laitteet: Päiväkirja PDF-muodossa löytyy alavalikon Työkalut-kohdasta "Päiväkirja ja kuvat". Valitse Suodatin, sitten Päiväkirjamerkintä ja Suodatin uudestaan näyttääksesi vähemmän. Nyt näet PDF-painikkeen.

Millä raskausviikolla olen?

Raskausviikot voidaan laskea kahdella eri tavalla, joista toinen on lääketieteellinen ja toinen yleisempi arjessa. Lääketieteessä vauvan kehitystä kuvataan täysien viikkojen ja päivien perusteella, kun taas muualla raskauden kesto ilmaistaan usein viikkoina. Lääketieteellisesti katsottuna olet viikolla 9+3, kun edellisten kuukautisten viimeisestä päivästä on kulunut 9 viikkoa ja 3 päivää. Kansan suussa 9 viikkoa ja 3 päivää kuitenkin kääntyy raskausviikoksi 10, eli olet tällöin 10. raskausviikolla.

Miten raskausviikot lasketaan?

Raskauden kesto lasketaan hieman eri tavoin riippuen siitä, missä päin maailmaa asut. Joissain maissa raskaus lasketaan alkaneeksi viikolta 0+1 ja lasketuksi ajaksi määritellään 40+0, kun taas toisissa maissa raskauden ensimmäiseksi päiväksi lasketaan 0+0 ja laskettu aika on 39+6. Yritämme aina muokata asetuksia käyttäjän olosuhteita vastaaviksi, mutta laskutavassa saattaa joskus esiintyä paikallisia vaihteluita. Tässä tapauksessa voit itse päivittää raskauden pituuden omaa tilannetta vastaavaksi. Voit tehdä sen kohdasta asetukset > Raskaana > Raskauden pituus.

Raskauskuukausien ja kalenterikuukausien ero

Muualla kuin lääketieteessä raskautta mitataan myös kuukausissa. Jos sinulta kysytään monennella kuulla olet raskaana, kysyjä tarkoittaa yleensä kalenterikuukautta. Kalenterikuukausi on summittainen arvo, joka kuitenkin kertoo hyvin, missä vaiheessa raskautta olet. Kalenterikuukaudessa voi olla 28, 30 tai 31 päivää (karkausvuotta ei huomioida), joten laskentatavoissa voi olla eroja. Tässä sovelluksessa kalenterikuukaudessa katsotaan olevan 30 päivää. Ensimmäinen kalenterikuukausi alkaa, kun tulet raskaaksi eli viikolla 2+0. Raskaus kestää noin 9 kalenterikuukautta. Lääketieteessä puhutaan usein raskauskuukaudesta, joka on kalenterikuukautta tarkempi käsite. Yksi raskauskuukausi kestää 28 päivää ja alkaa viikolla 0+0. Toisin sanoen raskaus kestää siis noin yhdeksän kalenterikuukautta mutta 10 raskauskuukautta.

Kolmannekset

Raskaus jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen eli trimesteriin ja niiden määrittäminen ajallisesti vaihtelee paikallisesti. Määritelmämme mukaan ensimmäinen kolmannes kattaa ajan viikolta 1(0+0) viikon 14 loppuun (13+6). Toinen kolmannes alkaa viikolta 15 (14+0) ja kestää viikolle 28 (27+6). Kolmas kolmannes kattaa ajan viikolta 29 (28+0) lapsen syntymään asti. Perustamme raskauskolmanneksien jaon ruotsalaiseen, Studentlitteraturin julkaisemaan lähdekirjallisuuteen ”Obstetrik”. Samaa kirjaa käytetään muun muassa ruotsalaisessa kätilökoulutuksessa.

Pituus- ja painotiedot

Raskauden alussa lasketaan lapsen pää-perä-mitta eli CRL, joka on lyhenne sanoista ”Crown Rump Length”. Tämän jälkeen seurataan lapsen kasvua ja määritellään lapsen kokonaispituus mittaamalla lapsen pään ympärysmitta, BPD (biparietaldiameter) ja FL (reisiluun mitta). Vasta viikolla 24+0 ultraääniklinikat ja kätilöt alkavat mittaamaan lapsen painoa. Käyttämämme paino- ja pituusarvot ovat arvioita, jotka perustuvat normaaliin kasvuun. Sanotaan, että viikolle 20+0 kaikki lapset kehittyvät suunnilleen samaa tahtia mitä tulee painoon ja pituuteen. Viikon 20+0 jälkeen geneettiset taipumukset tulevat esiin; joistain lapsista tulee pitkiä, toisista lyhyitä, jotkut ovat hoikkia, toiset pulleita.

Tietoa sovelluksesta

Preglife on tuotettu yhdessä yhteistyökumppaneiden, kuten Mama Mian ja Danderydin sairaalan, kanssa. Tiedot on tarkistanut Babygruppenin toiminnanjohtaja ja laillistettu kätilö Åsa Holstein. Sovelluksen idean on kehittänyt Tobias Meschke.

Kirjallisuutta

RASKAUS: Standardkurva för intrauterin tillväxt. Marsal et al, 1993 Mammapraktikan. Söderberg, L. B. Wahlströms 1999. Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E., m.fl. Studentlitteratur 2001. Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003. Obstetrik. Hagberg, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Neonatalogi. Lagercrantz, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Langman´s Medical Embryology. Lippinicott, Williams and Wilkins 2012. BABY: Stora boken om barn, Att vänta & föda - barnets första sex år, Lena Lidbeck, Kristina Hofsten & Mia Coull, Nordstedts 2016, 8:e reviderade upplagan, 1:a upplagan (1995). Små barn kan! Om barns utveckling & lärande 0-5 år, Jorunn Hanssson, Ica bokförlag 2009. Tio Steg i Barnets Mentala Utveckling, Van De Rijt & Plooij, Atwerpen, Kosmos-Z&K Uitgevers, 2:a utgåvan, 1:a upplagan (2006).