newborn-photographer-verlillian (33)

Oksitosiinin merkitys imetykselle

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oksitosiini on tärkeä hormoni myös imetyksen aikana. Sen pääasiallinen tehtävä imetyksen aikana on auttaa maitoa herumaan supistamalla rintojen soluja (myoepiteelisoluja), kun lapsi aloittaa imemisen.

Maidontuotannon tehostaja

Oksitosiinin vapautuminen imetyksen aikana auttaa myös kehoa tuottamaan lisää maitoa sitomalla prolaktiinia, jota muodostuu eniten öisin. Kun vauva heräilee öisin syömään, on ehkä lohdullista muistaa, että sillä on positiivinen vaikutus maidontuotantoon.

Hyödyt äidille

Rintojen stimulaatio imetyksen aikana saa aikaan oksitosiinipurkauksen vapautumisen, mutta sen ainoa vaikutus ei ole vaivaton maidon heruminen. Muita vaikutuksia ovat rauhallinen ja mukava olo sekä niin kova väsymys, että silmiä on vaikea pitää auki. Oksitosiini tekee myös herkemmäksi äänille ja häiriötekijöille. Jos esimerkiksi vauva saa hikan tai yhtäkkiä alkaa itkeä, nukkuva äiti, jolla on korkeat oksitosiinipitoisuudet kehossaan, havahtuu ääniin paljon herkemmin kuin joku, jonka oksitosiinitasot ovat matalammat. Lisääntynyt oksitosiinintuotanto imetyksessä auttaa lisäksi kohtua supistumaan ensimmäisten synnytyksenjälkeisten viikkojen aikana. Sen vuoksi moni kokee kohtukipua imettäessään. Jos kipu on turhan voimakasta, lämmitetystä kauratyynystä, TENS-laiteesta tai käsikauppasärkylääkkeistä voi olla apua.

Jos et imetä lastasi, ihokontakti syöttämisen aikana on hyödyksi sekä lapsellesi että omalle terveydellesi, sillä sekin saa oksitosiinia vapautumaan molempien kehossa.

Lue lisää oksitosiinista Raskaus-kategorian alta kohdasta Artikkelit ja työkalut.

Lähteet:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.