AdobeStock 531904166

Käytännön vinkkejä keskenmenon jälkeen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Keskenmenon läpikäyminen on sekä fyysisesti että henkisesti haastavaa. Eri yksilöt reagoivat eri tavalla, ja tämän seurauksena he saattavat tarvita vaihtelevan määrän aikaa selviytyäkseen odotetun lapsen menetyksestä. Keskenmenon käsittelylle ei ole tiukkoja sääntöjä; On kuitenkin joitain ohjeita, joihin voi olla hyödyllistä keskittyä, kuten kehon hyvinvointiin ja mielentilaan.

Muista seuraavat asiat

Jos koet kuumetta, huomaat epämiellyttävän hajun tai verenvuotomäärän lisääntymistä tai ruskehtavaa vuotoa tai tunnet kipua vatsan alaosassa, se voi olla merkki infektiosta kohdussa. Tällaisissa tapauksissa hakeudu kiireellisesti lääkärin hoitoon. Infektioita hoidetaan antibiooteilla.

Vältettävät asiat keskenmenon jälkeen

Niin kauan kuin vuodat, kohtusi on edelleen paranemisvaiheessa, ja infektioriski on lisääntynyt. Siksi on suositeltavaa välttää:

  • Kylpeminen kylpyammeissa, järvissä, meressä tai uima-altaissa
  • Tamponien käyttö
  • Seksiä ilman kondomia

Keskenmenon kokeminen ei vähennä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi uudelleen. Keskenmenon jälkeen keho sopeutuu usein nopeasti ja on mahdollista tulla uudelleen raskaaksi muutaman viikon kuluttua.

Vinkkejä selviytymiseen, kun se tuntuu vaikealta:

  • Keskustele jonkun kanssa, olipa kyseessä kumppanisi, ystäväsi tai kätilösi
  • Pitää päiväkirjaa
  • Harjoittele aktiviteetteja, joista pidät (sikäli kuin kehosi ja mielesi kestää), kuten ravintolassa käyminen, hieronnalla käynti tai viikonloppumatka

Ole kiltti itsellesi

Monet naiset, jotka kokevat keskenmenon, voivat syyttää itseään. On tärkeää muistaa, että et voi aiheuttaa keskenmenoa stressaamalla, treenaamalla tai nostamalla raskaita esineitä. Et myöskään voi aiheuttaa keskenmenoa lentämällä lentokoneessa. Ainoa asia, jonka voit tehdä odottaessasi lasta, on huolehtia itsestäsi niin hyvin kuin voit; syö ravitsevaa ja monipuolista ruokaa, liiku, lepää väsyneenä, vältä tupakointia, alkoholin tai huumeiden käyttöä. Ylimääräisellä foolihapon ottamalla voi olla suojaava vaikutus, koska se vähentää alkion poikkeavuuksien riskiä. Ole varovainen lääkkeiden kanssa ja keskustele kätilön tai lääkärin kanssa, jos tarvitset lääkkeitä. Sen lisäksi voit vain yrittää luottaa kehoosi tekevän sen, mitä sen tarvitsee.

On okei kokea kaikki tunteet

Useimmille naisille keskenmenoon liittyy erilaisia tunteita, ja kaikki tunteet ovat päteviä. Jos tunnet surua, anna itsesi surra. Keho voi myös fyysisesti surra keskenmenon jälkeen. Jos sinä tai kumppanisi tarvitset neuvontaa, kätilöpoliklinikalle on usein yhteydessä ohjaaja. Älä epäröi hakea apua tarvittaessa.

Toistuvat keskenmenot

Jos sinulla on toistuvia keskenmenoja, tehdään yleensä tutkimus sen selvittämiseksi, onko keskenmenolle mitään syytä ja voidaanko niihin puuttua. Jos sinulla on ollut yksi tai useampi keskenmeno ennen tätä raskautta, ei ole harvinaista kokea lisääntynyttä ahdistusta, joka voi jatkua lapsen syntymään asti, jolloin voit nähdä omin silmin, että kaikki on hyvin.

Lähteet

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se