low blood count

Alhainen hemoglobiini – anemia (verenvähyys)

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Veren rauta-arvo (hemoglobiiniarvo) mitataan äitiysneuvolaan ilmoittautumisen yhteydessä ja tämän jälkeen useilla neuvolakäynneillä. Verikoe otetaan sormenpäästä ja alhainen hemoglobiiniarvo merkitsee anemiaa eli verenvähyyttä.

Raudanpuute on yleistä, varsinkin raskauden keskivaiheilla, ja se johtuu pääasiassa siitä, että kehon verimäärä kasvaa ja veri on laimeampaa kuin normaalisti (tällöin hemoglobiiniarvo laskee). Lasta odottaessasi kehon raudan tarve lisääntyy. Anemian syynä voi myös olla B12-vitamiinin tai foolihapon puute tai tulehdus.

Hemoglobiiniarvo, joka on 110 tai sen alle ensimmäisen ja viimeisen raskauskolmanneksen aikana tai alle 100 toisen raskauskolmanneksen aikana, luokitellaan verenvähyydeksi eli anemiaksi.

Alhaisen hemoglobiiniarvon oireita voivat olla väsymys, hengästyneisyys, sydämentykytys, päänsärky tai huimaus. Tavallisesti tilaa hoidetaan reseptittä saatavilla rautatableteilla ja sinua kehotetaan syömään enemmän rautapitoisia ruokia.

Harvinaisissa tapauksissa voi olla tarpeen antaa rautaa suoraan vereen, laskimonsisäisesti.

Rautapitoisia ruokia ovat esimerkiksi liha, kananmunat, äyriäiset, veriletut ja maksa. Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, täysjyvätuotteissa, palkokasveissa, siemenissä, pähkinöissä ja myös kuivatuissa hedelmissä on paljon rautaa. Vaikka söisit rautapitoista ruokaa, sinun tarvitsee mahdollisesti ottaa rautatabletteja veriarvon nostamiseksi. Terveydenhoitajasi auttaa sinua.

Lähteet:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.