breathlessness

Hengästyminen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Moni kokee lasta odottaessaan hengästyvänsä ja huohottavansa aivan kuten heidän kuntonsa olisi aivan surkea. Raskauden aikana kaikkiin elimiin kohdistuu suurempi kuormitus kuin muutoin – kehosihan luo uutta pientä ihmistä! Siksi hengittäminen voi olla raskaampaa kuin normaalisti. Raskauden aikana kehossa on ainakin litra enemmän verta kuin muuten, ja sydämen on työskenneltävä nopeammin pumpatakseen verta kehon ympäri. Sen vuoksi pulssi kiihtyy. Pulssin ollessa nopeampi sinun on hengitettävä hiukan kiivaammin.

(Toinen syy hengästymiselle on se, että kohdussa oleva lapsi tarvitsee happea. Lapsi saa happea sinun verenkierrostasi istukan (placenta) kautta: istukka tuo kohtuun happipitoista verta, joka menee napanuoran kautta lapselle. Tämä on äärimmäisen fiksu systeemi.)

Raskauden loppua kohti hengästyt myös, koska kohdussa oleva lapsi vie paljon tilaa muilta elimiltä, joten keuhkosi ovat yksinkertaisesti liian ahtaalla täyttyäkseen kunnolla.

Jos sinusta tuntuu, että hengästyt aivan liian paljon, sinun pitää jutella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Hän voi arvioida, tarvitseeko sinun tulla vastaanotolle, jotta voidaan tutkia, ettei hengästyneisyyden taustalla ole jotakin muuta syytä.

Jos hengästyt niin paljon, että sinusta tuntuu, ettet voi ottaa syviä hengenvetoja, hakeudu välittömästi hoitoon. Harvinaisissa tapauksissa kyseessä voi olla keuhkoveritulppa; raskauden aikana veritulppariski on hiukan koholla.

Lähteet:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.