hepatitis B

Hepatiitti B

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hepatiitti B on virustauti, joka aiheuttaa maksatulehduksen. Tartunnan voi saada seksin tai veren välityksellä. Suomessa kaikille raskaana oleville tarjotaan hepatiitti B:n seulontakoetta äitiysneuvolaan ilmoittautumisen yhteydessä. Sinulta otetaan verikoe ensimmäisellä neuvolakäynnilläsi. Tartunnan saamisesta menee kohtalaisen pitkä aika, ennen kuin mahdolliset oireet ilmaantuvat, 2–6 kuukautta. Puolet tartunnan saaneista ei saa mitään oireita. Ensimmäisiin oireisiin kuuluvat yleensä päänsärky, kuume, särky kehossa ja pahoinvointi. Joillakin iho muuttuu keltaiseksi. Akuutti infektio odotuksen aikana voi siirtyä lapseen ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa keskenmenon. Lapsi voi myös saada tartunnan synnytyksen yhteydessä, joten jos sinulla on hepatiitti B, vastasyntyneelle lapsellesi annetaan tartunnalta suojaava rokotus heti hänen synnyttyään. Tartuntaa hoidetaan lääkärin määräämällä viruslääkkeellä.

On tärkeää, että kerrot hepatiitti B -tartunnastasi aina hoitoon hakeutuessasi. Tartunnan voi saada vain kerran, joten jos sinulla on ollut hepatiitti B ja tulehdus on parantunut, olet immuuni. Hepatiitista on myös olemassa krooninen muoto, ja jos sinulla on tämä, raskauttasi seurataan tavanomaista tarkemmin. Paras tapa suojautua hepatiitti B -tartunnalta on ottaa rokotus ennen raskaaksi tuloa.

Lähteet: - https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/index.htm