herpes

Herpes (Herpes simplex)

Herpes on yleinen virussairaus, jota kutsutaan myös nimellä Herpes simplex -infektio. Ensimmäisen, niin kutsutun primääri-infektion saatuasi virus on kehossasi piilevänä. On tavallista, että piilevä virus aktivoituu esimerkiksi vilustumisen, stressin, väsymyksen tai tulehduksen yhteydessä. Oireisiin kuuluu usein kutina tai polttava tunne. Virus voi ilmaantua huuliin tai sukupuolielimiin ja aiheuttaa rakkuloita tai pieniä haavoja emättimeen tai häpyhuuliin. Joillakuilla oireet pahenevat raskaana ollessa. Jos herpes uusii raskauden loppuvaiheessa tai jos sinulla on oireita usein, on tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen ja mahdollisen hoidontarpeen. Oireita hoidetaan lääkärin määräämillä reseptilääkkeillä.

Harvinaisissa tapauksissa lääkäri päättää, että lapsi on saatettava maailmaan keisarinleikkauksella, jos sinulla on voimakas herpesinfektio sukupuolielimissä juuri synnytyksen aikaan, jotta lapsi ei saa tartuntaa synnytyksen yhteydessä.

Lähteet: - https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/herpes.html - https://www.cdc.gov/contactlenses/viral-keratitis.html