dizziness

Huimaus

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana verenpaine laskee, mikä aiheuttaa osalla huimausta. Joskus huimaus voi olla jopa niin voimakasta, että pyörryt. Voit ehkäistä huimausta istumalla hetken sängynlaidalla ennen kuin nouset seisomaan ja välttämällä pitkään seisomista. Toisella kolmanneksella verenpaine alkaa taas nousta ja huimaus yleensä hellittää tai häviää kokonaan.

Lapsen ja kohdun kasvaessa sinua voi alkaa huimata selinmakuulla. Tätä kutsutaan vena cava -oireyhtymäksi ja syynä on se, että kohdussa oleva lapsi painaa kohdun takapuolella olevaa isoa laskimoa selkää vasten. Silloin sydämeen tulevan veren happipitoisuus on alhainen. Se on vaaratonta, mutta voi tuntua epämiellyttävältä. Yritä kääntyä vasemmalle kyljellesi, niin huimaus katoaa nopeasti. Voit asettaa tyynyn oikean pakaran/alaselän alle, niin että lapsi/kohtu kallistuu hiukan vasemmalle puolellesi. Näin et makaa aivan selälläsi eikä kohtu paina vena cava -laskimoa. Ellei sekään auta, sinun on vain totuteltava kylkiasennossa lepäämiseen ja nukkumiseen.

Lähteet:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.