9-Short-Months-Birth-Center-Verlillian (15 of 41)

Huolestuttaako tai pelottaako imetys?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Imetyksen onnistuminen saattaa mietityttää tai huolestuttaa sinua jo raskausaikana. Imetyspelko on täysin normaalia. Epävarmuutta imettämisen suhteen saattavat aiheuttaa ystäviesi kertomukset rankoista imetyskokemuksista. Tai kenties olet itse kokenut imetyksen työläänä ja traumaattisena aikaisemmin, ja kokemuksesi vaikuttaa imetyspäätökseesi tämän vauvan kanssa.

Imetysvalmennus

Jos imetys on ollut sinulle työlästä aikaisemmin, voit jo odotusaikana pyytää saada jutella imettämisestä neuvolan terveydenhoitajan kanssa tai imetysvastaanotolla.

Imetysvalmennuksessa keskitytään heti synnytyksen jälkeiseen vaiheeseen ja tavoitteena on, että saat erilaisen kokemuksen tämän lapsen kanssa. Tärkeää on se, että saat työstää edellistä kokemustasi ja miettiä, mitä voit tehdä toisin tällä kertaa. On myös tärkeää, että saat tietoa imetyksen alkuvaiheesta sekä lapsen käytöksestä ja kyvystä. Imetyksessä moni asia riippuu lapsesta, ja nyt olet saamassa uuden lapsen, jolla on erilainen persoonallisuus, imutekniikka ja suun motoriikka. Keskustelun yhteydessä laaditte – tai sinä laadit – imetyssuunnitelman. Hoitoketjuun osallistuvan henkilökunnan on kunnioitettava sitä.

Miten haluat mieluiten toimia?

Imetykseen on hyvä alkaa valmistautua henkisesti jo raskauden aikana. Etsi tietoa imetyksen alkuvaiheesta, vastasyntyneen lapsen käytöksestä, lapsen varhaisesta hamuilusta ja maiskuttelusta sekä rintojen ja kehon imetysfysiologiasta ja kuulostele omia tuntemuksiasi. Juttele mieluusti mahdollisen kumppanin tai jonkun ystävän kanssa.

Ehkä päätät, että haluat kokeilla imettämistä (tunnustella, miltä imetys tuntuu tällä kertaa, kun näet, minkälaisen lapsen olet saanut) tai että haluat osittaisimettää tai olla kokonaan imettämättä. Mitä sitten päätätkin, päätös on sinun eikä kenelläkään ole oikeutta kyseenalaistaa sitä.