Preg-Life-16

Ihokontakti edistää imetystä ja kiintymyssuhdetta

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ihokontaktissa lapsi makaa pienen sammakon lailla vatsasi päällä, pelkässä vaipassa. Muista huolehtia siitä, että lapsen hengitystiet ovat vapaina (tilaa nenän edessä). Lapsi tuntee sinun kehosi lämmön, kuulee sinun sydämenlyöntisi (aivan kuten koko raskauden ajan) ja tuntee sinun tuoksusi. Keskeytymätön ihokontakti vastasyntyneen kanssa heti hänen synnyttyään tai heti, kun se on mahdollista, niin kauan kunnes vauva imee tai nukahtaa, on hyväksi imetykselle. Monien tutkimusten mukaan lapsen pitäminen ihokontaktissa edistää myös äidin ja lapsen sekä isän/ei-synnyttäneen vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta.

Ihokontakti heti syntymän jälkeen

Nykyisin suositellaan, että vastasyntynyttä pidetään syntymän jälkeen ihokontaktissa siihen saakka, kunnes hän on syönyt rintaa tai nukahtaa. Jos sinut ja vauva joudutaan erottamaan lääketieteellisistä syistä, isä/ei-synnyttänyt vanhempi voi pitää lasta ihollaan. Ellet voi pitää lasta luonasi synnytyksen jälkeen, ota hänet ihollesi niin pian, kuin se on mahdollista.

Siksi ihokontakti on hyväksi lapselle

Kun lapsi saa olla ihokontaktissa, pannaan alulle hyvä kierre. Lapsi pysyy lämpimänä, itkee vähemmän ja kuluttaa siksi vähemmän vararavintoaan. Tutkimuksissa on todettu, että ihokontaktin avulla lapsi alkaa nopeammin imeä rintaa ja tarvitsee vähemmän lisämaitoa (korviketta), että täysimetys lisääntyy ja täysimetysjakso pitenee ja että äidillä esiintyy vähemmän rintavaivoja. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ihokontakti edesauttaa kiintymyssuhdetta.

Turvallisesti ihokontaktissa

Kun lasta pidetään turvallisesti ihokontaktissa, hänen hengitystiensä ovat vapaina (tilaa nenän edessä), sinä olet hereillä ja pidät lasta silmällä koko ajan. Jos sinä nukut lapsen ollessa ihollasi, jonkun toisen aikuisen on pidettävä silmällä lapsen hengitysteitä.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että lapsen pitäminen ihokontaktissa – sekä aivan ensimmäisinä päivinä että myöhemmin – edesauttaa sekä imetystä että sinun ja lapsesi välistä vuorovaikutusta.

Sama pätee tietysti myös isän/kanssavanhemman ja lapsen väliseen kiintymyssuhteeseen, jos lapsi makaa hänen luonaan heti syntymän jälkeen.