Detroit-birth-photography-HannahS (259)

Imetyksen alkuvaihe

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ihan alussa imetys on sekä tapa tutustua lapseesi että tapa oppia ymmärtämään, koska lapsi on nälkäinen tai kylläinen. Se on myös tapa tutkia yhdessä lapsen kanssa, mikä sopii juuri teille. Voitte joutua kokeilemaan eri tapoja ja antaa oppimiselle aikaa. Imetykseen tutustuminen ja sen ymmärtäminen helpottaa tätä prosessia.

Herumisrefleksi, vastasyntyneen lapsen nälkäviestit ja myös kehossasi tapahtuvat asiat maidon noustessa noudattavat tiettyjä periaatteita. Kun tiedät näistä asioista enemmän, ymmärrät sekä omaa kehoasi että lapsen käytöstä paremmin, mikä luo paremmat edellytykset positiiviselle imetyskokemukselle teille molemmille.

Rintamaidon heruminen vähä vähältä

Kun maidon eritys on käynnistynyt, huomaat, että herumisrefleksi toimii jaksoittain. Lapsi imee, imee ja nielee, imee, imee ja nielee. Sen jälkeen hän saattaa imeä hiukan vähemmän tarmokkaasti hetken aikaa ja olla nielemättä, kunnes uusi herumisrefleksi taas lisää maidoneritystä ja lapsi alkaa imeä aktiivisemmin ja jatkaa imemistä ja nielemistä. Ensimmäinen maito on ensimaitoa, ja silloin et aina huomaa lapsen nielemistä.

Kun maito nousee

Kun maidoneritys on ollut käynnissä muutaman päivän, rintasi saattavat turvota, pingottaa ja tuntua kovilta, ja niiden iho saattaa punoittaa. Tämä on normaalia. Lapsella saattaa tällöin olla hankalaa saada kunnon otetta nännistä. Ei ole epätavallista, että lapsi imee hyvin lapsivuodeosastolla, mutta kotiin tultua imetys ei onnistukaan. Tällöin avuksi voi olla niin kutsuttu RPS-tekniikka (ks. kuva alla), jonka avulla voit pehmittää ja muokata rinnanpäätä, niin että lapsi saa kunnon otteen nännistä. Voit myös kokeilla lypsää rinnoista hiukan maitoa helpottaaksesi rintojen painetta. On hyvä tietää, että on yhtä normaalia, että rinnat eivät kivistä maidon noustessa.

cottermans grepp EHj

RPS-tekniikkaa käyttäessäsi painelet sormillasi nännin ympärystä muutaman minuutin ajan. Se auttaa vähentämään rinnan pinkeyttä, niin että lapsi saa helpommin koko suunsa nännin ympärille.

Maitovuodot

Kun maidon eritys voimistuu, monilla sitä vuotaa rinnoista itsestäänkin. Lapsen imiessä yhtä rintaa maitoa saattaa tihkua toisesta rinnastasi. Voit joko kerätä maidon maidonkerääjään (näitä myydään apteekeissa) tai painaa nänniä sormenpäällä hetken aikaa, jolloin tihkuminen usein loppuu. Alkuvaiheessa on hyvinkin tavallista, että maitoa tihkuu paljon yöllä, ja heräät aamulla sängystä, joka on läpikotaisin rintamaidon kastelema. Voi olla mukava tietää, että tämä ei jatku koko imetyksen ajan. Yleensä maitoa vuotaa vain muutamia päiviä tai viikkoja, kunnes rintasi ovat sopeutuneet oikeaan määrään.

Kuume

Maidoneritys voi myös hetkittäin nostattaa kuumeen. On tärkeää, ettei kuumeeseen liity vatsakipua (kohtutulehduksen riski) tai virtsatievaivoja (virtsatietulehduksen riski). Ellei sinulla ole aristavien rintojen lisäksi muita oireita, kuume on todennäköisesti ”maitokuumetta”, joka liittyy maidontuotannon käynnistymiseen. Ellet ole yliherkkä ibuprofeenille, käytä ensi sijassa sitä kuumelääkkeenä synnytyksen jälkeisenä aikana.

Rinnat pehmenevät jälleen

Rintojen pinkeys maidon noustessa 3–5 päivää synnytyksestä johtuu paitsi rintamaidosta, myös siitä, että rintojen verimäärä ja rintarauhanen kasvavat ja rauhassolukko lisääntyy. Turvotus laskee ajan myötä, kun rintoihin kertyy enää vain rintamaitoa, ja silloin rintasi tuntuvat jälleen huomattavasti pehmeämmiltä. Älä siis huolestu maidontulon vähenemisestä, kun rinnat muutaman päivän kuluttua taas pehmenevät. Niissä on edelleen yhtä paljon rintamaitoa.