attslutta amma-6624450

Imetyksen lopettaminen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Jokaisella äidillä on oma kokemuksensa imettämisestä. Imetysvaiheen päättyminen, oli syy mikä hyvänsä, on sekin hyvin erilainen kokemus itse kullekin. Moni tuntee surua imetyksen päättymisestä, toisille se on helpotus, joillekuille sekä että ja niin edespäin. Kokemus on toisin sanoen hyvin yksilöllinen, mutta on tärkeää korostaa, että imetyksen lopettaminen voi olla äidille sekä vaikeaa että hyvin tunteikasta.

Tähän vaikuttaa usein se, onko äiti itse päättänyt lopettaa imettämisen vai kokeeko hän joutuvansa lopettamaan sen jostakin ulkopuolisesta syystä. Yleensä tilannetta helpottaa se, jos äiti tuntee tehneensä valinnan itse. Jos imetys on hankalaa, äiti saattaa kokea, ettei hän jaksa jatkaa imettämistä. Hankalaan imettämiseen voi olla monia syitä. Loppujen lopuksi lapsen hyvinvoinnille on parempi se, että äiti tuntee olonsa tasapainoiseksi ja kokee jaksavansa, kuin se, että äiti jatkaa imettämistä mihin hintaan hyvänsä.

Syitä imettämisen lopettamiseen

Imetyksen lopettamiseen voi olla monia syitä:

Äidin valinta – äiti tuntee imettäneensä riittävästi. Milloin näin käy, on hyvin yksilöllistä ja vaihtelee paljon. Tässä on tärkeää korostaa sitä, että jokainen vanhempi päättää tämän itse oman lapsensa ja perhetilanteensa perusteella.

Lapsi ei enää huoli rintaa

Lapsi, joka on aloittanut kiinteät ruoat, voi yhtäkkiä olla huolimatta rintaa ja päättää itse lopettaa imemisen. Jos pieni lapsi (joka ei vielä syö muuta ruokaa) ei huoli rintaa, imetyksen saa uudestaan käyntiin (jos sitä haluaa vielä jatkaa) muutamien vinkkien ja neuvojen avulla.

Terveydelliset syyt

Joskus imetys on lopetettava terveydellisten syiden takia. Jos äidin esimerkiksi on aloitettava lääkehoito*, imetyksen asteittaiseen vähentämiseen vaikuttaa se, miten kiireesti imetys on lopetettava. Imetys on helpointa lopettaa pikkuhiljaa vähentämällä.

Jotkut lääkkeet kulkeutuvat rintamaitoon, eikä niitä tule ottaa imetyksen aikana.

Imetykseen liittyvät komplikaatiot

Jos imetys on lopetettava joko itse imetykseen tai rintoihin liittyvien komplikaatioiden takia, asian ratkaisee suurelta osin äidin jaksaminen ja olo. On tärkeää, että saat käytännön tukea tai keskusteluapua sekä ennen lopettamispäätöstä että sen jälkeen. Voit kääntyä lastenneuvolan hoitajan puoleen tai hakea apua imetysvastaanotolta.

Äidin voimat ovat lopussa

Jotkut hiukan vanhemmat lapset syövät mieluiten öisin. Päivisin lapsella on paljon jännittäviä asioita ympärillään, eikä hän ehkä malta rauhoittua rinnalle. Tämä aihe nousee usein esiin imetysvastaanotoilla – äidin voimat ovat lopussa hänen nukuttuaan huonosti 8–9 kuukautta, ja hän haluaa vähentää imetystä tai lopettaa sen kokonaan, varsinkin yöimetyksen.

Jos kamppailet yöimetyksen kanssa, sinua saattaa lohduttaa tieto siitä, että yöllä imettävät vaipuvat nopeammin syväuneen kuin he, jotka eivät imetä. Joten vaikka imetät paljon ja uni on pirstaleista, sinulla on paremmat edellytykset tuntea olosi levänneeksi kuin jollakulla toisella äidillä, joka nukkuu yhtä vähän, mutta joka ei imetä.