RebeccaAnnWalshAppPix-15

Imetyksen lopettaminen – tee näin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kaikki lapset ovat ainutlaatuisia eikä ole olemassa kaikille sopivia yleisratkaisuja. Tässä me annamme kuitenkin muutamia vinkkejä ja ohjeita. Samat ohjeet annetaan imetysvastaanotoilla, ja moni äiti on saanut niistä apua imetyksen lopettamiseen.

Suunnittele imetyksen vähentämistä/lopettamista, ja valitse perheelle sopiva ajankohta. Jos teitä on kaksi, varautukaa moniin valvottuihin öihin. Keskustelkaa keskenänne siitä, miten imetyksen lopettaminen on tarkoitus toteuttaa ja minkälaisia tarpeita sen myötä syntyy. Voitte tarvita esimerkiksi päiväunia tai ylimääräisiä lepohetkiä. Jos olet yksin lapsesi kanssa, pyydä joltakulta läheiseltä henkilöltä apua ja tukea tulevan ajanjakson aikana. Ehkäpä voit vaikka saada lapsenvahdin muutamaksi tunniksi, niin että voit nukkua. Muista, että monet ovat aidosti iloisia saadessaan auttaa.

Jos imetys sujuu ongelmitta, suositellaan, että lapsi alkaa saada muuta ruokaa imetyksen ohella kuuden kuukauden iässä. Kun lapsi saa muuta ruokaa rintamaidon lisäksi, voit alkaa vähentämään imetystä. Asteittainen, hidas vähentäminen on paras tapa sekä sinulle että lapselle, mutta joskus imetys on pakko lopettaa nopeasti – tässä on vinkkejä ja ohjeita molemmista vaihtoehdoista.

Hidas vähentäminen

Voit joko pidentää imetysväliä tai lyhentää imetysaikaa, mutta periaate on se, että mitä vähemmän lapsi imee, sen vähemmän maitoa rinnat tuottavat. Yleensä lapselle annetaan jonkin aikaa tavallista ruokaa päiväsaikaan ja rintamaitoa aamuin ja illoin.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa siirtymässä:

 • Anna lapselle paljon läheisyyttä. Lapsi tarvitsee paljon läheisyyttä ja tässä vaiheessa vielä tavallistakin enemmän. On tärkeää, että lapsi säilyttää turvallisuuden tunteensa. Anna mielellään lapselle hiukan normaalia enemmän huomiota päivisin. Voit esimerkiksi pitää lasta kantoliinassa tai -repussa, niin että hän saa olla paljon sinun lähelläsi. Käytä urheiluliivejä tai kiedo rintojen ympärille tiivis vaatekappale. Se auttaa pinkeiden rintojen aiheuttamaan epämukavuuteen ja pitää rinnat lapsen saavuttamattomissa.

 • Juttele lapselle (vaikka hän onkin liian pieni ymmärtämään, mitä sanot). Juttelet samalla itsellesi – ja vakuutat itsesi päätöksestä. Monille lapsille on hankala paikka luopua rinnasta. Sano, että rinnat haluavat nukkua öisin. Kokeile antaa lapselle pehmolelu tai uniriepu.

 • Valmistaudu yöhön. Anna lapselle kunnon iltapala ennen nukkumaanmenoa niin, että sinä ja mahdollinen kumppanisi voitte olla varmoja siitä, että lapsella ei ole nälkä jos/kun hän herää yöllä itkien. Imettämisen sijasta paijaa ja silittele lasta, niin että hän saa läheisyyttä rinnan sijasta. Voit myös kokeilla antaa hänelle vettä nokkamukista tai pullosta.

 • Helpota oloasi, kun rintasi ovat täynnä maitoa ja kivistävät. Kun imetät vähemmän, maidontuotanto vähenee, ja jotkut lapset myös kyllästyvät rintaan jossakin vaiheessa.

Maidontuotannon loppuminen vie 3–5 päivää, joskus jopa kaksi viikkoa, ja tänä aikana rinnat voivat tuntua kovilta ja aroilta. Sinun tarvitsee ehkä lypsää silloin tällöin hellittääksesi rintojen painetta. Voit lypsää lämpimässä suihkussa tai pitämällä rintoja lämpimän veden yllä tai upottamalla ne lämpimään veteen. Lypsä vain sen verran, että olosi helpottuu. Liika lypsäminen stimuloi rintoja tuottamaan lisää maitoa. Oloa voi myös helpottaa se, että kiedot rintojen ympärille vaikkapa huivin, pidät tiukkoja urheiluliivejä tai lämpötyynyä rinnoilla. Ellet ole yliherkkä, voit ottaa ibuprofeenia, joka lievittää tulehdusoireita. Muussa tapauksessa voit ottaa parasetamolia pakkauksen annostusohjeiden mukaan. Kysy terveydenhoitajalta/lastenneuvolasta neuvoa.

 • Odota, kunnes olet itse varma päätöksestä. Imettämisen lopettaminen on helpompaa, jos olet itse varma lopettamispäätöksestä. Silloin sinun on helpompaa pysyä päätöksessäsi ja suunnitelmassasi ja olla johdonmukainen lasta kohtaan (jota tilanne muuten helposti hämmentää).

 • Anna isän/kanssavanhemman hoitaa syöttäminen. Joissakin perheissä toimii paremmin se, että se vanhempi/kumppani, jolla ei ole maitoa rinnoissaan, hoitaa yösyötöt tänä aikana.

Imetyksen lopettaminen nopeasti

Joissakin tilanteissa äidin on lopetettava imettäminen saman tien, ilman mahdollisuutta vähentää ja lopettaa imetystä asteittain. Äiti saattaa olla sairastunut tai tarvita lääkettä, joka kulkeutuu rintamaitoon ja on haitallista lapselle. Imetyksen voi joutua lopettamaan nopeasti myös muista syistä.

Tällaisessa tilanteessa tarvitaan usein lastenneuvolan tai imetysvastaanoton apua ja tukea, koska maidontuotanto on edelleen täydessä käynnissä ja vaarana on muun muassa maitotiehyttukos. Yksittäistapauksissa saatetaan tarvita reseptilääkkeitä, jotka keskeyttävät maidontuotannon. Voit itse helpottaa tilannetta muutamilla keinoilla imetyksen lopettamisesta maidontuotannon loppumiseen kuluvana aikana:

 • Syö ja juo tavalliseen tapaan.
 • Kiedo pinkeiden rintojen ympärille tiukasti istuva vaatekappale tai käytä tiukkoja urheiluliivejä. Vältä kuitenkin kaarituellisia liivejä. Kaarituet voivat painaa maitotiehyitä ja aiheuttaa tukoksen.
 • Jos sinulla on kipuja, voit ottaa särkylääkettä. Ellet ole yliherkkä, voit ottaa ibuprofeenia, joka lievittää tulehdusoireita. Muussa tapauksessa ota parasetamolia. Noudata pakkauksen annostusohjeita. Kysy terveydenhoitajalta/lastenneuvolasta neuvoa.
 • Jos rinnat ovat hyvin pinkeät, voit suihkuttaa niitä lämpimällä vedellä ja sivellä rintoja sormilla, nänniin suuntautuvilla liikkeillä niin, että maito ohjautuu luonnostaan ulos. Näin voit tehdä myös, jos rinnoissasi on muhkuroita.
 • Vältä lypsämistä, jos vain mahdollista, koska se stimuloi maidontuotantoa.
 • Pyydä tukea ja apua läheisiltäsi ja/tai lastenneuvolasta tai imetysvastaanotolta tänä aikana.