Detroit-birth-photography-HannahS (279)

Imetys ensimmäisten vuorokausien aikana

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensimmäiset synnytyksen jälkeiset vuorokaudet voivat olla hyvin vaihtelevia. Ne voivat näyttää suunnilleen tältä:

1. päivä: Päivän ensimmäisten tuntien aikana lapsi on usein hyvin aktiivinen, virkeä ja valmis tulemaan rinnalle. Eivät kuitenkaan kaikki lapset. Joskus lapsi voi olla huonovointinen ja oksennella tai olla väsynyt synnytyksen jäljiltä. Jos synnytyksessä käytettiin imukuppia, lapsella voi olla päänsärkyä. Terveet, täysiaikaiset lapset selviävät ensimmäisestä vuorokaudesta sillä vararavinnolla, joka niillä on kohtuajalta. Moni vastasyntynyt nukkuu paljon oltuaan ensin jonkin aikaa valveilla, ehkä vuorokauden.

2. päivä: Toisen vuorokauden aikana lapsen on saatava rintamaitoa. Useimmat lapset ovat alkaneet imeä 24 tunnin kuluessa, ja tämän jälkeen he saattavat imeä paljon ja usein.

Tämä vaihe voi olla hiukan hankala, koska usein sinä itse, tultuasi juuri vanhemmaksi, olet tässä vaiheessa hyvin väsynyt. Ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin lapsi nukkui paljon, kehosi adrenaliinitaso oli korkea, ja väsymys tulee nyt, kun lapsi haluaa imeä paljon.

Nyt on tärkeää, että tiedät, miten asiat toimivat ja ymmärrät, että lapsen on saatava imeä paljon tämän toisen vuorokauden aikana, koska se stimuloi maidontuotantoa. Lapsi saa imiessään muutamia tippoja ensimaitoa, joskus niin vähän, ettei sitä edes huomaa. Muista levätä itsekin ne lyhyet hetket, kun lapsi nukkuu. Tämän toisen vuorokauden aikana lapsi saattaa haluta rintaa 8–12 kertaa tai useamminkin. Ensimmäisen viikon aikana imetysten välillä ei pitäisi mennä yli 4–5 tuntia.

On myös tärkeää tietää, että lapsi haluaa syödä öisinkin. Jos heräät ja tunnet, että on aika imettää (tunnet sen rinnoissasi), herätä lapsi ja aseta hänet rinnalle. Ellei lapsi halua herätä, voit herättää hänet vaihtamalla vaipan.

3.–5. päivä: Kolmannen, neljännen tai ehkä viidennen vuorokauden aikana kypsä maito nousee rintoihin. Silloin lapsi saattaa syödä molemmista rinnoista yhdellä aterialla, ottaa tauon ja nukahtaa. Joskus lapsi haluaa syödä molemmista rinnoista parikin kertaa yhdellä aterialla ennen kuin hän on kylläinen (= imetä ensimmäisestä rinnasta uudestaan ja sitten toisestakin rinnasta toisen kerran, ”neljän ruokalajin ateria”). Kun kypsä maito on noussut rintoihin, aktiiviseen imetykseen kuuluu usein taukoja.

Saako lapsi tarpeeksi ruokaa?

Tiedät, että lapsi on saanut tarpeeksi ruokaa, kun hän päästää irti rinnasta ja on tyytyväinen, kun hän on aktiivinen ja virkeä imetysten välillä ja pissaa ja kakkaa useita kertoja vuorokaudessa. Ensimmäisten päivien aikana kakka muuttuu mustasta rusehtavan vihreäksi ja sitten keltaiseksi.