wes-hicks-Xg LGdZVPe0-unsplash

Kahdeksas viikko synnytyksen jälkeen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Kätilö

Käyt jälkitarkastuksessa neuvolassa tai sairaalassa noin kahdeksan viikkoa synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa kätilö tai lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen tarkistaakseen, että repeämät ovat parantuneet. Tarkoitus on myös tarkistaa lantionpohjan lihasten kunto. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, voit asteittain nostaa aktiivisuustasoasi. Muista harjoittaa kehoasi sisältäpäin ulos, ja aloita myös lantionpohjan lihasten harjoittaminen. Tunnustele rauhassa, onko sinulla joitakin vaivoja, äläkä emmi hakea apua. Aristaminen tai jonkin asteinen painon tunne emättimessä on edelleen normaalia, mutta tilanne on paras tutkia. Kehon estrogeenitaso on matala synnytyksen jälkeen, varsinkin jos imetät. Tämä vaikuttaa limakalvoihin, joten emättimesi voi tuntua ärtyneeltä, aristaa tai olla kuiva. Tämä on täysin normaalia ja menee ohi ajan myötä. Käytä limakalvoilla paikallista estrogeenivalmistetta, jota voit ostaa apteekista. Se helpottaa epämukavuutta ja joissakin tapauksissa poistaa koko ongelman.

Jälkitarkastuksessa mitataan verenpaine, hemoglobiini ja paino. Voitte vastaanotolla käydä läpi synnytyksen kulun ja sinun kokemuksesi synnytyksestä sekä keskustella siitä, miten koet tuoreen vanhemman roolisi. Keskustelette myös seksistä ja parisuhteestasi. Onko lapsen syntymä vaikuttanut parisuhteeseenne? Tästä on tärkeää puhua. Hyvin usein parisuhteen eri osapuolilla on erilaisia odotuksia ja eri käsitys parisuhteesta raskauden jälkeen.

Terveydenhoitaja voi myös tutkia arpesi ja varmistaa, että se paranee kuten pitää.

Jotkut päivät ja hetket tuntuvat helpoilta, toiset raskailta. Voi auttaa, jos pystyt antamaan raskaiden päivien ja hetkien vain mennä omalla painollaan ja luottamaan siihen, että parempia päiviä tulee. Tee kävelylenkki, juttele jonkun läheisen ihmisen, koita siirtää ajatukset muualle siitä, mikä on hankalaa juuri nyt. Siirrä suunnitelmia tai peru ne. Uusia tilaisuuksia tulee.

Lähteet:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034