River-Birth-Story-18

Keskenmeno

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Kätilö

Valitettavasti keskenmenoa ei voida estää. Jopa 15-20 % kaikista raskauksista johtaa keskenmenoon. Ensimmäinen merkki on yleensä kuukautisten kaltainen verenvuoto. Raskauden alkuvaiheessa verenvuoto on kuitenkin yleistä ilman ongelmia. Keskenmenon aikana verenvuoto jatkuu, kunnes kohtu on poistanut koko raskauden.

Verenvuoto on usein raskaampaa kuin säännölliset kuukautiset, ja verihyytymiä, jotka tunnetaan myös nimellä "hyytymät", saattaa esiintyä. Joskus voidaan havaita kudosjäänteitä. Monet naiset kokevat myös vaikeita kuukautiskipuja verenvuodon aikana. Päivystys ei ole välttämätöntä, vaan voit odottaa ja ottaa yhteyttä kätilöön/äitiyshoitoon neuvoja varten. Jos keskenmeno tapahtuu tai on jo alkanut raskauden alkuvaiheessa, ei sen pysäyttämiseksi tai estämiseksi voida valitettavasti tehdä mitään. Suurimman osan ajasta elimistö hoitaa sen itse ilman lääkärin apua.

Jos sinulla on verenvuodon lisäksi voimakasta vatsakipua vatsan alaosassa tai toisella puolella tai jos vuodot ja tunnet yleiskuntosi pahenevan, tulee hakeutua ensiapuun. Verenvuoto yhdistettynä kipuun vatsan toisella puolella voi olla merkki kohdunulkoisesta raskaudesta, jossa munasolu on istutettu kohdun ulkopuolelle (yleensä munanjohtimeen). Tästä voi nopeasti tulla hengenvaarallinen tila, jos sitä ei hoideta nopeasti, koska munanjohdin voi repeytyä aiheuttaen merkittävää verenvuotoa vatsan sisällä.

Kesken jäänyt keskenmeno

Menetetty keskenmeno, joka tunnetaan myös nimellä keskeytetty keskenmeno, tarkoittaa, että keskenmeno viivästyy ja kestää aikaa, joskus useita viikkoja, ennen kuin keho karkottaa sikiön. Tämä havaitaan verenvuodon alkaessa tai se voidaan havaita ultraäänitutkimuksessa. Usein raskausoireet jatkuvat, vaikka sikiö ei ole enää elossa.

Keskenmenon syyt

Jos verenvuoto johtaa keskenmenoon, yleisin syy on se, että sikiössä oli jotain vikaa, mikä saa kehon karkottamaan raskauden aloittaakseen uudelleen. Keskenmeno voi johtua myös infektiosta tai taustalla olevasta sairaudesta, joka lisää keskenmenon riskiä. Useimmissa tapauksissa elimistö karkottaa koko raskauden itsestään, mutta joskus toimenpide nimeltä kaavinta voi olla tarpeen, jotta voidaan varmistaa, että kohtu on täysin tyhjä. Keskenmenon jälkeisen verenvuodon pitäisi vähitellen vähentyä ja sitten hävitä kokonaan.

Jos sinulla on toistuvia keskenmenoja, tehdään yleensä tutkimus, jossa yritetään selvittää, onko keskenmenolle mitään syytä ja jos on, voidaanko siihen puuttua. Jos sinulla on ollut yksi tai useampi keskenmeno ennen tätä raskautta, lisääntynyt ahdistus ei ole harvinaista ja voi jatkua vauvan syntymään asti jolloin näet omin silmin, että kaikki on hyvin.

Voinko vähentää keskenmenon riskiä?

On tärkeää muistaa, että et voi aiheuttaa keskenmenoa stressaamalla, treenaamalla tai nostamalla raskaita esineitä. Et myöskään voi aiheuttaa keskenmenoa lentämällä lentokoneella.

Kuitenkin, kun odotat lasta, voit tehdä asioita huolehtiaksesi itsestäsi mahdollisimman hyvin, kuten:

  • Ravitseva ja monipuolinen ruokavalio
  • Treenaa säännöllisesti
  • Lepää, kun olet väsynyt
  • Tupakoinnin, alkoholin tai huumeiden käytön välttäminen
  • Ole varovainen lääkkeiden kanssa ja keskustele kätilön tai lääkärin kanssa, jos sinun on otettava lääkkeitä
  • ylimääräisen foolihapon ottaminen, koska sillä voi olla suojaava vaikutus ja se vähentää epämuodostumien riskiä alkiossa

Lähteet

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se