Keskenmenoa ei valitettavasti voi ehkäistä. Jopa 15–20 % kaikista raskauksista päättyy keskenmenoon. Ensimmäinen merkki on usein kuukautisia muistuttava vuoto. Raskauden aikaisessa vaiheessa vuotoa esiintyy usein, ilman että se on merkki siitä, että jokin on vialla. Jos vuoto liittyy keskenmenoon, se jatkuu, kunnes kohtu on poistanut raskauden kokonaan.
Vuoto on usein runsaampaa kuin tavalliset kuukautiset, ja siinä voi myös olla verihyytymiä. Joskus vuodon seasta voi erottaa kudosta. Monet naiset saavat myös voimakkaita kuukautiskipuja. Sinun ei tarvitse hakeutua päivystykseen, vaan voit seurata tilannetta ja ottaa yhteyttä kätilövastaanotolle tai äitiysneuvolaan saadaksesi neuvoja. Raskauden alkuvaiheessa alkanutta keskenmenoa tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei valitettavasti voi pysäyttää tai ehkäistä mitenkään. Keho hoitaa sen useimmiten itse, eikä sinun tarvitse hakeutua hoitoon.
Jos sinulla kuitenkin on vuodon lisäksi voimakasta alavatsakipua tai yksipuolista vatsakipua, tai jos sinulla on vuotoa ja tunnet olosi heikoksi, hakeudu päivystykseen. Yksipuolinen vatsakipu samaan aikaan vuodon kanssa voi olla merkki kohdunulkoisesta raskaudesta, niin kutsutusta ektooppisesta raskaudesta (kohdunulkoisessa raskaudessa hedelmöittynyt munasolu ei ole kiinnittynyt kohtuun, vaan sen ulkopuolelle, usein munanjohtimeen). Hoitamattomana tila voi nopeasti muuttua hengenvaaralliseksi, koska munanjohdin voi revetä ja aiheuttaa suuren verenvuodon vatsaonteloon.
Missed abortion – suomeksi keskeytynyt keskenmeno – merkitsee sitä, että kohtuun menehtynyt sikiö poistuu kehosta vasta jonkin ajan tai jopa viikkojen kuluttua. Tilanne huomataan, kun verenvuoto alkaa, tai vasta ultraäänitutkimuksessa. Usein raskauden oireet jatkuvat, vaikkei sikiö enää ole elossa.
Monet naiset syyttävät itseään keskenmenosta. On tärkeää muistaa, ettet voi aiheuttaa keskenmenoa itse stressaamalla, liikkumalla tai nostelemalla raskaita taakkoja. Et voi myöskään altistaa itseäsi keskenmenolle matkustamalla lentäen. Se mitä voit tehdä lasta odottaessasi, on huolehtia itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla; syö monipuolisesti ravinteikasta ruokaa, liiku ja lepää ollessasi väsynyt, äläkä tupakoi taikka käytä alkoholia tai huumeita. Foolihappolisällä voi olla suojaava vaikutus, koska foolihappo vähentää sikiön epämuodostumia. Ole lisäksi varovainen lääkkeiden kanssa ja kysy terveydenhoitajaltasi tai lääkäriltäsi neuvoa, jos joudut ottamaan jotakin lääkettä. Tämän enempää et voi tehdä, sinun on vain yritettävä luottaa kehoosi ja siihen, että se tekee kaiken tarvittavan.
Jos verenvuoto johtaa keskenmenoon, syynä on useimmiten se, että lapsi ei ollut täysin terve, jolloin keho hylkii raskautta voidakseen aloittaa alusta. Keskenmenon syynä voi myös olla tulehdus tai perussairaus, joka lisää nimenomaan keskenmenoriskiä. Useimmiten keho hoitaa raskauden poistamisen itse, mutta joskus joudutaan turvautumaan niin kutsuttuun kaavintaan sen varmistamiseksi, että kohtu on tyhjentynyt kokonaan. Keskenmenon jälkeisen vuodon tulee vähetä pikkuhiljaa ja sitten loppua kokonaan. Jos sinulla nousee kuume tai jos verinen vuoto tai rusehtava valkovuoto alkaa haista pahalta tai lisääntyy tai jos saat alavatsakipuja, sinulla saattaa olla kohtutulehdus. Hakeudu välittömästi hoitoon. Tulehdus tulee hoitaa antibiooteilla.
Vältä keskenmenon jälkeen kylpyammeessa kylpemistä sekä järvessä, meressä tai uima-altaassa uintia niin kauan kuin vuoto jatkuu. Älä käytä tamponeja, ja käytä kondomia harrastaessasi seksiä. Kohtu toipuu keskenmenosta niin kauan kuin vuoto jatkuu, ja tänä aikana tulehdusriski on tavallista suurempi.
Keskenmeno ei vaikuta mahdollisuuksiisi tulla uudestaan raskaaksi. Keho sopeutuu usein nopeasti ja uusi raskaus voi alkaa muutaman viikon kuluttua.
Useimmille naisille keskenmeno on tunteikas asia, ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Jos keskenmeno aiheuttaa surua, anna surulle tilaa. Kehosi voi surra keskenmenoa myös fyysisesti. Jos sinä itse tai mahdollinen kumppanisi tarvitsette keskusteluapua, kätilövastaanotolla tai äitiysneuvolassa on usein psykologi. Älä arkaile hakea apua. Jos saat useita keskenmenoja, asiaa selvitetään yleensä tutkimuksilla sen selvittämiseksi, onko keskenmenojen taustalla jokin hoidettavissa oleva syy. Jos olet saanut yhden tai useita keskenmenoja ennen tätä raskautta, on aivan normaalia olla huolissaan. Monilla naisilla huoli ei hellitä ennen kuin lapsi on syntynyt ja voi omin silmin todeta kaiken menneen hyvin.
Lähteet: - Bratt, A. (2014). Vänta på barn: Fertilitetsboken. Bonnier Fakta. - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.