upplevelsen_430354435

Kokemuksia synnytyksestä

Mari Tonberg

ByMari Tonberg

Kätilö

Synnytys on moniulotteinen kokemus. Usein meillä on mielikuva siitä, mitä tulee tapahtumaan, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että kokemus voi olla monimutkainen, joka ei välttämättä vastaa mielikuvia.

Voit tuntea epävarmuutta tulevista tapahtumista, mutta naisten mielestä tärkeintä synnyttäessä on tunne kontrollista, kokemus kivusta, tunne olla osa jotain suurempaa ja suhde elämässäsi mukana oleviin ihmisiin.

Joskus kokemus muuttuu positiiviseksi

Joskus ajatukset ja kokemukset ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä on tapahtunut ja mikä sai sinut tuntemaan olosi turvalliseksi. Synnytys on mahdollisesti juuri sellainen kuin toivot sen olevan ja näin ollen sait positiivisen kokemuksen synnytyksestä. Toisaalta synnytys on voinut olla täysin päinvastainen kuin odotit ja ehkä suurimmat pelkosi kävivät toteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kokemus voisi olla positiivinen.

Jotta olon voi tuntea turvalliseksi tilanteissa, aikaisemmin huomioon ottamasi tai pelkäämäsit asiat voivat johtaa positiiviseen kokemukseen yksinkertaisesti siksi, että tunsit olevasi turvassa tapahtumien keskellä. Tämä voi osaltaan vahvistaa itsetuntoa. Naiset ovat usein sanoneet, että “vaikka pahimmat ajatukseni kävivät toteen, niin tunsin silti olevani hyvissä käsissä.” Kyseinen tunne, että “tapahtumista huolimatta, selvisin siitä kunnialla” on jotain, joka voi vahvistaa itsevarmuuttasi vielä pitkään.

Joskus kokemus oli negatiivinen

Jos turvallisuuden tunnetta jostain syystä ei ollut ja kokemus ei ollut positiivinen, synnytyksestä saatu traumaattinen tai negatiivinen kokemus lisää riskiä kärsimykseen ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Se voi myös aiheuttaa epäonnistumisen tunteita tai muita negatiivisia ajatuksia omasta saavutuksesta. Haluamme muistuttaa, että ei ole olemassa epäonnistuneita äitejä tai äitejä, jotka synnyttivät lapsensa “huonolla tai väärällä tavalla”. On kuitenkin seikkoja ja olosuhteita, joiden vuoksi asiat eivät menneet sinun toivomalla tavalla.

Älä epäröi pyytää apua

Tutkimukset osoittavat, että naisten synnytykseen liittyviin negatiivisiin ja traumaattisiin kokemuksiin ei ole kiinnitetty huomiota sairaalahenkilökunnan puolesta. Siksi on tärkeää, että et epäröi puhua omista tunteista ja kokemuksista. Apua on saatavilla. Negatiivinen ja traumaattinen kokemus voi johtaa ongelmiin imetyksen kanssa, posttraumaattiseen stressihäiriöön ja masennukseen. Tämä voi saada uudet äidit välttämään tulevia raskauksia. On kuitenkin syytä muistaa, että näkemyksesi kokemuksesta voi muuttua ajan myötä, kun sinulla on ollut aikaa purkaa ja pohtia asiaa.

Jos kamppailet negatiivisten ajatusten tai synnytyskokemuksen kanssa, voi olla hyvä idea ottaa yhteyttä synnytyssairaalan kätilöön. On olemassa niin kutsuttu synnytyksen jälkeinen tapaaminen, jossa saat mahdollisuuden keskustella synnytyksen kokemuksista, kysyä kysymyksiä ja saada vastauksia. Tämä voi auttaa sinua jatkamaan eteenpäin ja ehkä näkemään synnytyksesi eri valossa. Tällainen tapaaminen kokeneen ja luotettavan henkilön kanssa voi olla rakentava. Jos kärsit stressioireyhtymästä tai masennuksesta, tarvitset lisätukea ja tällöin tarvetta voi olla psykoterapialle.

Lähteet: - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Nilsson, C. (2012). Förlossningsrädsla - Med fokus på kvinnors upplevelser av att föda barn. (Doktorsavhandling/ Dissertation, Linnaeus University/ Linnéuniversitetet. Written in Swedish.