Kolmas raskauskolmannes

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Kätilö

(Raskausviikosta 28 synnytykseen)

Kolmas ja viimeinen raskauskolmannes kestää viikon 28 ensimmäisestä päivästä aina lapsen syntymään saakka.

Nyt lapsi on lähes täysin kehittynyt ja jäljellä olevan raskauden ajan lapsi jatkaa kasvuaan ja painonnousua. Jos vauva syntyisi nyt, sillä olisi hyvät mahdollisuudet selviytyä kohdun ulkopuolella, mutta hän todennäköisesti tarvitsisi hoitoa ja apua ruokinnassa ja hengittämisessä. Ennen viikkoa 37 syntynyt lapsi katsotaan olevan ennenaikaisesti syntynyt. Vaikka vauva selviäisi synnytyksestä tässä varhaisessa vaiheessa, jokainen päivä ja viikko, jonka vauva pysyy kohdussa, edistävät sekä keuhkojen että kognitiivisten toimintojen tasaisempaa kehitystä. Vauva kehittyy kohdussa paljon nopeammin kuin sen ulkopuolella, joten kohdussa olevat päivät ovat arvokkaita vauvalle. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun raskaus tuntuu äärettömän pitkältä.

Kolmannen raskauskolmanneksen aikana monet ihmiset voivat kokea uudelleen raskausoireita, jotka olivat jo loppuneet aiemmin. Joskus oireet voivat olla myös erittäin voimakkaita tässä vaiheessa. Monet huomaavat olevansa väsyneitä tai voimattomia, joillakin on pahoinvointia tai vaikeuksia unen kanssa. Tämä voi olla rasittava osa raskautta - mutta se tarkoittaa, että tapaat pian vauvasi.

On tärkeää, että tunnet vauvasi liikkeet säännöllisesti. Kolmannella kolmanneksella on hyvä tunnistaa jonkinlainen kaava, josta voit tunnistaa vauvasi liikkeet. Vauvan liikkeet eivät saa heikentyä raskauden lopussa, mutta ne voivat muuttaa luonnetta, kun vauvalla on vähemmän tilaa liikkua.

Kolmas raskauskolmannes on myös monelle sekä synnytykseen että vanhemmuuteen valmistautumisen aikaa. On olemassa useita erinomaisia kursseja odottaville vanhemmille. Käytännön valmistelut voivat tarkoittaa helpotusta, kun saa asioita hoidettua työlistalta, mutta ne voivat myös auttaa henkisesti valmistautumaan tulevaan. Visualisointi ja tavoitekuvien luominen ovat strategioita, joita monet odottavat vanhemmat pitävät tehokkaana tapana lisätä ymmärrystä siitä, miltä vanhemmuus ja seuraavat vaiheet näyttävät.