BBHM-Hospital-Two-16

Kuinka arpia hoidetaan keisarileikkauksen jälkeen?

Mari Tonberg

ByMari Tonberg

Kätilö

Neuvot ja ohjeet vaihtelevat sen mukaan keneltä kysytään kun on kyse uudelleenjärjestelystä ja teippauksesta keisarileikkauksen jälkeen. Mitään erityistä haavanhoitoa ei oikeastaan tarvita säännöllisen hygienia- ja haavanhoidon lisäksi.

Ennen kuin pääset sairaalasta, kätilö tarkistaa haavan ja antaa kotihoito ohjeet. Rutiinit vaihtelevat sairaalasta toiseen. Kuivaa haavaa ei ole syytä peittää mutta jos sinulla on side sitä ei tarvitse vaihtaa, jos se ei ole irronnut (eikä veri tai haavaneste ole näkyvää). Jos sinun on vaihdettava side ennen kotiinlähtöä, kätilö auttaa sinua ja tarkistaa samalla haavan. Voit poistaa siteen 5-7 päivän kuluttua. Voit lisäksi käydä suihkussa siteen kanssa muutaman ensimmäisen päivän ajan.

Sidos tulee vaihtaa jos se likaantuu tai alkaa löystyä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse pitää yli 10 päivää. Arpea ei tarvitse peittää enää uudelleen siteen poiston jälkeen. Säännöllinen saippuapesu riittää siteen poistamisen jälkeen. Anna veden valua haavan yli ja vältä hankaamista teippi jämiä muutaman ensimmäisen viikon aikana ennen kuin haava on parantunut kokonaan.

Haavan paraneminen alkaa välittömästi

Keisarileikkauksessa käytetään yleensä poikkiviiltoa. Tämä tarkoittaa sitä, että arpi on vaakasuorassa navan ja häpyliitoksen välissä. Haavan paraneminen alkaa välittömästi ja on yleensä täysin parantunut noin 6 viikon kuluttua. Saatat kuitenkin tuntea kipua ja epämukavuutta arvessa yli 6 viikkoa. Voi kestää jopa vuoden ennen kuin tunnet täysin arven ympärillä olevan alueen. On myös vaikea tietää miltä arpi tulee näyttämään ennen kuin vuosi on kulunut.

Haavan ja arven parantuessa se voi muuttaa väriä, se voi myös turvota enemmän ja vähemmän, mutta ne kuuluvat koko paranemisprosessiin. Varhaisessa vaiheessa sinun tulee olla kuitenkin tietoinen tulehduksen vaarasta.

Erilaisia tulehduksen merkkejä haavassa tai kohdussa voivat olla:

  • Lisääntynyt kipu
  • Yltynyt tai pahalta haiseva verenvuoto
  • Kuume
  • Haava punoittaa, turpoaa, tuntuu kuumalta tai nestemäiseltä

Jos havaitset jonkin näistä merkeistä, sinun tulee hakea apua välittömästi. Voit mennä joko synnytyssairaalaan, neuvolaan tai terveyskeskukseen.

Uusi iho tarvitsee tukea

Kun arpi paranee, syntyy uutta ihoa. Uusi iho on myös herkkä auringonvalolle. Tästä johtuen on tärkeää suojata arpi teipillä, vaatteilla ja aurinkosuojalla aina auringossa oleskelun aikana keisarileikkauksen jälkeen. Käytä leveää leikkausteippiä ja teippaa arpi niin, että koko arpi peittyy. Ideana on se, että teippi suojaa vasta muodostunutta ihoa.

Nimittäin lisääntynyt paine ja kuormitus uudelle iholle tarkoittaisi sitä, että kosmeettinen lopputulos paranemisen jälkeen ja arven leveys eivät olisi tarpeeksi hyviä. Tehtyjen tutkimusten mukaan arven teippaaminen 3 kuukauden ajan leikkauksen jälkeen voi vähentää arpikudoksen muodostumista ja voi ehkäistä arven jäykkyyttä. Joidenkin naisten mielestä teippaus on kuitenkin liian haastavaa.

Ei ole vain yhtä tapaa hoitaa arpia. Jotkut haluavat teipata kahden viikon ajan, kun toiset teippaavat jopa vuoden. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta, joten sinun tulee tehdä niin kuin sinulle parhaiten sopii. Tärkeintä on kiinnittää huomiota ainoastaan tulehduksen merkkeihin.

Lähteet:

  • Atkinson J-A., McKenna K., Barnett A., McGrath D. & Rudd M. A randomized, controlled trial to determine the efficacy of paper tape in preventing hypertrophic scar formation in surgical incisions that traverse Langer's skin tension lines. (2005) Plastic Reconstructive Surgery
  • Rosengren H., Askew D., Heal C., Buettner P., Humphreys W. & Semmens L. Does taping torso scars following dermatologic surgery improve scar appearance? (2013) Dermatology Practical & Conceptual. PMID: 23785651 doi: 10.5826/dpc.0302a13
  • https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01126