Mitä ajatuksia sinulla on synnytykseen liittyen? Joskus me tarvitsemme hiukan aikaa kokemusten sisäistämiselle, ja jotkut asiat alkavat tuntua paremmilta, kun niistä on kulunut hetken aikaa. Uusiakin kysymyksiä saattaa aina herätä. Muista, että voit myös ottaa yhteyttä äitiysneuvolassa sinua hoitaneeseen terveydenhoitajaan. Hän osaa vastata kysymyksiin ja voi tarvittaessa ohjata sinut eteenpäin, jos sinulla on tarve puhua jonkun henkilön kanssa, joka oli mukana synnytyksessäsi.
Vatsalihasten erkauma
Raskauden aikana suorat vatsalihakset erkanevat tehdäkseen tilaa kasvavalle kohdulle. Tätä kutsutaan lääketieteellisellä nimellä diastasis recti. Tavallisesti erkauma palautuu 8–10 viikon kuluttua synnytyksestä, mutta joillakin naisilla vatsalihakset jäävät erilleen. Se ei ole vaarallista, mutta keskivartalon heikkous voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Siihen, aiheuttaako tämä vaivoja vai ei, vaikuttaa erkauman syvyys ja se, pystytkö aktivoimaan syviä vatsalihaksia vai et. Voit testata lihaskuntoasi jonkun asiaan perehtyneen henkilön opastuksella. Fysioterapeutti, naprapaatti tai asiaan perehtynyt kätilö voi antaa sinulle neuvoja ja harjoitusohjelman. Vatsalihaksia voidaan myös katsoa ultraäänitutkimuksella mahdollisen erkauman diagnostisoimiseksi. Joskus tarvitaan leikkaushoitoa, mutta se on ajankohtaista vasta, kun keho on palautunut ja toipunut.
Syvät hengitysharjoitukset, jotka aktivoivat vatsakalvoa, voi olla yksi tapa hoitaa erkaantuneita vatsalihaksia ja parantaa koko keskivartalon lihaskuntoa. Harjoituksissa käytettävä hengitystekniikka ohjaa sinua hengittämään vatsalla, niin että se kohoaa sisään hengittäessä. Vatsakalvo jännittyy ja aktivoituu, mikä stimuloi vatsakalvon supistumista. Se edesauttaa vatsakalvon palautumista raskautta edeltäneeseen tilaansa.
Lähteet:
- Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
- Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034