RebeccaAnnWalshAppPix-24

Lapseni ei huoli rintaa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Imetysaikana kenelle tahansa voi käydä niin, että lapsi ei jostakin syystä yhtäkkiä huolikaan rintaa.

Ensimmäisen vuorokauden aikana syynä voi olla lapsen huonovointisuus tai oksentelu taikka se, että lapsi nukahtaa rinnalle nopeasti. Terve ja täysiaikainen lapsi selviytyy useimmiten kohdusta mukaansa saamalla vararavinnolla. Voit pitää lasta ihollasi, hengitystiet vapaina, stimuloida rintoja tai lypsää ja odotella rauhassa.

2.–4. vuorokauden aikana maidon noustessa rintoihin rinnat voivat olla pinkeät ja kovat ja lapsella voi olla vaikeuksia avata suutaan tarpeeksi saadakseen hyvän otteen rinnasta. Nyt lapsen on saatava ruokaa. Jatka samalla maidontuotannon stimulointia. Voit pehmittää kovia rintoja (niin että lapsi saa rinnan hyvin suuhunsa) niin kutsutun RPS-tekniikan avulla.

cottermans grepp EHj

Se, että vastasyntynyt ei huoli rintaa, voi myös johtua kielen kehittymättömistä liikkeistä. Lapsi saattaa viedä kielen kitalakeen tai hänen kielijänteensä voi olla kireä.

2–3 kuukauden iässä ympäristö alkaa kiinnostamaan lasta yhä enemmän – lapsi, joka tähän asti on imenyt rintaa rauhassa, alkaa yhtäkkiä reagoida ympäristön ja ihmisten ääniin. Lapsi saattaa aloittaa imemisen, mutta päästää sitten irti rinnasta tutkiakseen, mistä äänet kuuluvat, eikä sitten enää palaa takaisin rinnalle.

Useimmiten lapsi ei pidä siitä, että pidät kättä hänen päänsä takana ja painat päätä rintaasi vasten – vaikka tarkoitus onkin hyvä. Rinnan sijasta lapsi saattaa pyrkiä vastakkaiseen suuntaan. Useimmat vauvat haluavat itse päättää, koska he voivat vetää päänsä pois rinnalta imetyksen aikana. Pidä mieluummin kättä lapsen hartioilla tai selän päällä.

Lapsen kieltäytyminen rinnasta on usein turhauttavaa sekä äidille että lapselle ja usein myös mahdolliselle kumppanille. Lapsen itku osuu suoraan sydämeen ja voi olla hyvin stressaavaa.

Tee näin

  • Jos lapsi ei huoli rintaa, aloita aina alusta. Pidä lasta paljon ihokontaktissa, hengitystiet vapaina.
  • Lypsä tai pumppaa stimuloidaksesi rintoja jatkamaan maidontuotantoa.
  • Tarjoa rintaa lapsen ollessa rauhallinen ja sopivan nälkäinen, heti hänen aloittaessaan hamuilun ja maiskuttelun, tai nosta lapsi syliisi hänen nukkuessaan ja tarjoa hänelle rintaa.
  • RPS-tekniikka, ks. yllä.
  • Kokeile erilaisia imetysasentoja, esimerkiksi laid back -imetystä, missä lapsi ohjaa imetystä itse, tai jotakin muuta asentoa, joka tuntuu sinusta/teistä hyvältä.
  • Anna lapselle hiukan lypsämääsi maitoa lusikalla tai mukista ennen kuin tarjoat hänelle rintaa. Näin lapsi ehtii rauhoittua ja hän saa hakeutua rinnalle kaikessa rauhassa.
  • Etsi rauhallinen, hiukan syrjäinen paikka. Olet ehkä saattanut voida imettää lähes missä tahansa, mutta nyt sinun tarvitsee taas hakeutua johonkin hiljaiseen ja hämyiseen huoneeseen. Yritä pysytellä rauhallisena ja anna imettämisen viedä aikaa.

Muista nämä

  • Yritä löytää rauhallisia, stressittömiä hetkiä lapsesi kanssa silloinkin, kun lapsi on kylläinen ja tyytyväinen. Pidä lastasi iho ihoa vasten (hengitystiet vapaina). Älä unohda huolehtia itsestäsi – lepää ja juo runsaasti.
  • Huolehdi siitä, että lapsi saa ravintoa jollakin tavalla – anna hänelle tilkka lypsämääsi maitoa mukista, pullosta tai lusikalla, niin että hän rauhoittuu.
  • Stimuloi rintoja jatkamaan maidontuotantoa lypsämällä tai pumpun avulla.