Detroit-birth-photography-HannahS (181)

Maidontuotannon stimulointi – tee näin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Maidontuotannon stimuloinnilla tarkoitetaan sitä, että äiti itse stimuloi rintoja maidontuotannon lisäämiseksi. Tätä kutsutaan stimuloinniksi, koska on tavallista, että ensimmäisillä imetyskerroilla maitoa ei tule ollenkaan tai vain joitakin tippoja. Se on täysin normaalia, ja kun jatkat rintojen stimulointia, maidontuotanto käynnistyy nopeammin ja maidon määrä kasvaa. Stimulointia kutsutaan myös lypsämiseksi.

Varhaisen vaiheen maidontuotannon stimuloinnin edut

Heti synnytystä seuraavien tuntien aikana keho erittää erityisen paljon imetyshormoneja eli oksitosiinia ja prolaktiinia. Ellei lapsi ime rintaa, lypsäminen tai maidontuotannon stimulointi niin pian kuin mahdollista synnytyksen jälkeen hormonituotannon ollessa huipussaan edesauttaa maidontuotantoa tuonnempana.

Tee näin, ellei lapsi ime

Ellei lapsi ime rintaa ja turhautuu, koska hän ei saa tarpeeksi maitoa, jatka lypsämistä vähintään kahdeksan kertaa päivässä. Se, kuinka monta kertaa vuorokaudessa lypsät, on tärkeämpää kuin se, miten pitkään lypsät kerralla. Lypsä siis mieluummin useasti, mutta vain lyhyitä hetkiä kerrallaan, kuin harvakseltaan mutta kauan. Jos annat lapselle lisämaitoa imetyksen jälkeen, voit lypsää joko imetyksen tai lisämaidon antamisen jälkeen stimuloidaksesi rintoja erittämään maitoa myöhemmin. Alussa rinnoista tulee vain muutamia pisaroita ensimaitoa, mikä on täysin normaalia.

Näin voit lisätä rintamaidon määrää

Lapsen lähellä oleminen voi lisätä oksitosiinin eritystä. Oksitosiini on hormoni, joka vaikuttaa herumisrefleksiin ja siten maidon eritykseen. Yritä siksi olla mahdollisimman paljon lapsen lähellä, mielellään iho ihoa vasten. Myös lapsen tuoksu ja ääni tai itku stimuloivat herumisrefleksiä. Voit vaikkapa tuoksutella lapsen vaatekappaletta tai nauhoittaa ja kuunnella hänen itkuaan lisätäksesi rintamaidon määrää. On myös tärkeää levätä, juoda ja syödä sekä huolehtia hyvästä kivunlievityksestä, jos sinulla on kipuja.

Näin stimuloit maidontuotantoa:

  1. Muista hyvä käsihygienia ennen kuin stimuloit rintoja/lypsät. Pese kädet saippualla ja vedellä.
  2. Silittele rintoja kevyesti, rintakehältä nänniin suuntautuvilla liikkeillä muutaman minuutin ajan ennen kuin alat lypsämään.
  3. Muodosta sormilla c-kirjain ja aseta sormet nännipihan reunojen ulkopuolelle. Paina rintaa kevyesti, purista sormet vastakkain ja liikuta niitä nänniä kohti.
  4. Liikuta sormia nännipihan ympärillä, niin että stimuloit koko rintaa. Tee näin pari minuuttia kummallakin rinnalla ja toista useita kertoja. Vaihda rintaa, kun maidontulo lakkaa.

Joudut ehkä toistamaan tämän monta kertaa tai saattaa mennä useita minuutteja, ennen kuin maitoa tulee. Se voi tuntua pitkältä ajalta, mutta jatka kärsivällisesti. Ellei maitoa ala tulla tai jos halua lisätä maidon määrää, voit jatkaa vielä pari minuuttia. Kun teet tämän ensimmäistä kertaa, maitoa ei ehkä tule pisaran pisaraa. Se on normaalia eikä haittaa. Ajattele vain, että tilaat maitoa myöhempää tarvetta varten.