Raskauden aikana sairaalahenkilökunta keskittyy itse raskauteen, äitiin ja syntyvän vauvan terveyteen. Tämä pätee erityisesti raskauden viimeisen kuukauteen, joka on täynnä käyntejä kätilön luona ja se sisältää kontrolleja, missä äidin ja vauvan terveyttä seurataan tarkasti. Raskauden jälkeen vastuun lapsen terveydestä ottaa lastenlääkäri.
Termi neljännes raskauskolmannes
Neljännes raskauskolmannes on ilmaus, jonka loi lastenlääkäri ja tiedemies nimeltä Harvey Karpon luonut. Hän väittää, että synnymme yhden raskauskolmanneksen liian aikaisin ja ensimmäiset 3-4 kuukautta raskauden jälkeen tulisi nähdä raskauden pitkittymisenä, kun on kyse lapsen huomion tarpeesta ja kyvystä kehittyä. Mutta tuoreelle äidille se on myös neljäs raskauskolmannes.
Tulevasta ajanjaksosta voi muodostua ylivoimainen
Äidillä on jälkitarkastus neuvolassa tai synnytyssairaalassa 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Monet naiset kokevat hämmennystä siitä, keneltä heidän tulisi hakea apua. Neljännen kolmanneksen aikana painopiste siirtyy usein aikaisemmasta raskaana olemisesta vastasyntyneen vauvan olemassaoloon. Tämä voi johtaa intensiiviseen ajanjaksoon, jonka riskinä on se, että äidin terveys ja hyvinvointi heikkenevät. Se on vaativa ajanjakso, joka johtaa usein unettomuuteen, uusiin tarpeisiin ja merkittäviin muutoksiin. Samaan aikaan kehon pitäisi parantua ja palautua.
Sinulla on oikeus tarvitsemaasi tukeen
Monien ihmisten mielestä on vaikea määritellä mikä on “normaalia” ja mikä ei, mutta ajanjakso on sopeutumisen, toipumisen, paranemisen ja yhteyden rakentamisen aikaa. Sinun ja kehosi täytyy palautua raskaudesta ja synnytyksestä. Tämän ajanjakson kutsumista neljänneksi kolmanneksi on yritys osoittaa, että terveydenhoidon ja tuen ei tarvitse loppua raskauden jälkeen, vaan että naisten keho, mieli ja yleinen hyvinvointi käyvät läpi muutoksia ja paranemista. Siksi toivomme sinun kiinnittävän huomion tähän ajanjaksoon, jotta saat tarvitsemaasi tukea.
Lähteet:
- Socialstyrelsen (april 2017). Vård efter förlossning.
- Socialstyrelsen (november 2019). Gravida och nyförlöstas situation och behov.
- https://www.terveyskirjasto.fi/odk00092