wren-meinberg-NFH6LovuJso-unsplash

Milloin on aika lopettaa imettäminen?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ei ole mitään tiettyä ikää, jolloin äitejä neuvotaan lopettamaan imetys tai jonka katsotaan olevan lääketieteellisesti parempi ajankohta imetyksen lopettamiseen kuin jokin muu. Kunhan lapsi tulee kylläiseksi ja saa tarvitsemansa ravinnon, ja niin kauan kuin imetys tuntuu äidin ja lapsen mielestä hyvältä, imetyksen voi lopettaa monena ajankohtana.

Lapsi pärjää pelkällä rintamaidolla, D-vitamiinilla ja mahdollisilla lääkkeillään kuuden kuukauden ikään asti. Lapsen ollessa 4–6 kuukauden ikäinen voit alkaa tutustuttamaan häntä ruokaan ja eri makuihin. Lapset haluavat siirtyä kiinteään ruokaan eri tahdissa.

Moni jatkaa imetystä makuannosten rinnalla, niin että lapsi syö rintaa vaikkapa aamuin ja illoin. Toiset vähentävät imettämistä, kun lapsi alkaa saada kiinteää ruokaa, puuroa ja/tai velliä. Kuten sanottua, tämä vaihtelee, ja kunhan lapsi tulee kylläiseksi ja saa tarvitsemansa ravinnon, voi valita useista yhtä hyvistä vaihtoehdoista.

Oikean ajankohdan valinta

Imetyksen lopettamiseen on hyvä varata vähän aikaa. Moni lopettaa imettämisen esimerkiksi lomalla tai vanhempainvapaan aikana. Jotkut ajankohdat ovat kuitenkin parempia kuin toiset imetyksen lopettamiselle. Aina tätä ei voi itse valita, mutta jos voit, muutamia ajankohtia voi olla hyvä välttää. Imetyksen lopettaminen on hankalampaa esimerkiksi samaan aikaan, kun lapsi on aloittamassa päivähoidon tai saamassa sisaruksen, perhe muuttaa, sinä aloitat työt tai kun elämässänne tapahtuu muita suuria muutoksia. On hyvä myös valita ajankohta, jolloin lapsi on terve ja kuumeeton (silloin lapsen läheisyyden tarve on usein suuri ja hän haluaa olla rinnalla enemmän).

Mutta kuten sanottua – sinä vanhempana päätät, mikä teille sopii ja teet ne valinnat, jotka mielestäsi ovat parhaat sinun lapsellesi ja teidän perheellenne.