AdobeStock_627327679

Mitä ovat supistukset?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Normaali raskaus ja sen fysiologia sisältävät supistuksia, ja niitä voi esiintyä jo 16. raskausviikolla. Supistukset, jotka eivät vaikuta kohdunkaulaan, ovat kohdun tapa harjoitella ja vahvistua ennen synnytystä. Niitä kutsutaan Braxton Hicks -supistuksiksi.

Kiinnitä huomiota siihen, miltä supistukset tuntuvat

Supistukset ovat täysin normaaleja, mutta ne voivat johtua myös esimerkiksi stressistä tai virtsatietulehduksesta. Jos sinulla on supistuksia, jotka katoavat levossa eivätkä satu, ne ovat yleensä harmittomia. Jos sinulla on kuitenkin supistuksia useita kertoja päivässä, eivätkä ne katoa levossa, sinun tulee ottaa yhteys neuvolaan. Jos supistukset ovat kivuliaita eivätkä katoa levossa, sinun tulisi hakeutua lääkäriin, joka tekee arvion kohdunkaulan tilanteesta estääkseen mahdollisen ennenaikaisen synnytyksen.

Raskauden loppupuolella, noin 37. raskausviikolla, voit kokea aitoja supistuksia ja ne ovat kehon tapa valmistautua synnytykseen. Nämä kivuliaat supistukset eroavat harjoitussupistuksista siten, että ne vaikuttavat kohdun kanavaan ja johtavat myöhemmin synnytykseen. Se taas voi tapahtua joskus muutaman viikon kuluttua, joskus parin tunnin kuluttua.