AdobeStock 616515652

Myöhäinen keskenmeno

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mikä on myöhäinen keskenmeno?

Viikon 12 ja 22 jälkeen tapahtuvaa keskenmenoa pidetään myöhäisenä keskenmenona. Viikon 22 jälkeen sitä ei enää luokitella keskenmenoksi, vaan kohdunsisäiseksi sikiökuolemaksi.

Kuinka yleinen myöhäinen keskenmeno on?

Myöhäinen keskenmeno on harvinainen viikon 12 jälkeen.

Mistä tiedät, jos olet kokenut myöhäisen keskenmenon?

Myöhäinen keskenmeno alkaa usein kivulla vatsan alaosassa, häpyluun yläpuolella tai alaselässä. Se voi tuntua koko lantion ympärillä ja saattaa säteillä myös reisien sisäpuolelle. Monet kuvaavat sitä voimakkaaksi kuukautiskipuksi, joka voi olla jatkuvaa tai tulla ja mennä kuin kramppeja. Jos olet hyvin raskaana, se voi tuntua synnytyksen supistukselta. Usein se alkaa myös raskaalla verenvuodolla, tuoreella punaisella verenvuodolla, joka voi sisältää hyytymiä. Se voi myös alkaa lapsivesien repeämisestä. Jos olet alkanut tuntea vauvan liikkeen, ensimmäiset oireet voivat olla sikiön liikkeiden pysähtyminen. Ota yhteyttä kätilöön tai terveydenhuollon tarjoajaan saadaksesi apua, jos verenvuoto on runsasta, eli vuodot suuren tyynyn läpi alle tunnissa tai jos sinulla on vaikeuksia hallita kipua. Jos mahdollista, on hyvä, että rinnallasi on joku, joka tukee sinua. Kivun lievitykseen voit käyttää parasetamolia ja saada lämpimästä apua esimerkiksi lämpimän suihkun tai kuumavesipullon muodossa. Joskus kipu voi vaatia lääkärin apua tehokkaamman ja voimakkaamman kivunlievityksen saamiseksi kuin mitä kotona on saatavilla. Useimmissa tapauksissa elimistö karkottaa koko raskauden itsestään, mutta joskus toimenpide nimeltä kaavinta voi olla tarpeen, jotta voidaan varmistaa, että kohtu on täysin tyhjä. Keskenmenon jälkeisen verenvuodon pitäisi vähitellen vähentyä ja sitten hävitä.

Kuinka jatkaa myöhäisen keskenmenon jälkeen?

Monet naiset, jotka kokevat keskenmenon, syyttävät itseään. On tärkeää muistaa, että et voi aiheuttaa keskenmenoa stressin, treenaamalla tai raskaiden esineiden nostamisesta. Et myöskään voi aiheuttaa keskenmenoa lentämällä lentokoneella. Mitä voit tehdä raskauden aikana, on huolehtia itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla: syödä ravitsevaa ja monipuolista ruokaa, liikkua, levätä väsyneenä, välttää tupakointia, alkoholin tai huumeiden käyttöä. Foolihapon lisäkäytöllä voi olla suojaava vaikutus, koska foolihappo vähentää alkion poikkeavuuksien riskiä. Ole varovainen lääkkeiden kanssa ja keskustele kätilön tai lääkärin kanssa, jos tarvitset lääkkeitä. Sen lisäksi voit vain yrittää luottaa kehoosi ja uskoa, että se tekee sen, mitä sen tarvitsee tehdä.

Lähteet

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se