headache

Päänsärky

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Päänsäryn tavallisin muoto on jännityspäänsärky, jonka syitä ovat huolestuneisuus, stressi tai niskan ja selän lihasjännitys. Tavallinen päänsärky on täysin vaaratonta ja menee useimmiten itsestään ohi, mutta se on myös kehosi viesti sinulle. Voit jo lasta odottaessasi harjoitella kehosi viestien kuuntelemista – tästä taidosta sinulla on hyötyä, kun synnytät. Ehkä olet istunut tietokoneen ääressä asentoa vaihtamatta pitkän aikaa ja jännittänyt hartioita tai niskaa? Yritä muistaa ottaa taukoja aika ajoin ja kuuntele kehosi tarpeita.

Päänsärky on tavallinen vilustumisoire. Voit hyvin ottaa parasetamolia pakkauksen ohjeiden mukaisesti lasta odottaessasi.

Joskus päänsärky on migreeniä, jonka voi laukaista hormonaaliset tekijät. Osalla naisista migreenioireet vähenevät raskaana ollessa, kun taas toisilla oireet valitettavasti pahenevat. Useimmiten tämä johtuu muuttuneista tai kohonneista hormonitasoista. Jos sinulla on päänsärkyä, joka tulee ja menee, sinun tulee mainita asiasta terveydenhoitajallesi tai lääkärillesi.

Päänsärky voi myös johtua alhaisesta rautapitoisuudesta, ja se voi myös olla merkki siitä, ettei kilpirauhasesi toimi niin kuin sen pitäisi. Se on melko tavallista raskauden aikana. Sekä rauta-arvo että kilpirauhasen toiminta tarkastetaan verikokeella.

Päänsärky ja/tai huimaus voi olla merkki korkeasta verenpaineesta, jota esiintyy raskausmyrkytyksen (pre-eklampsia) yhteydessä. Kohollaan oleva tai korkea verenpaine (raja on 140/90) tulee tutkia, ja sitä tulee seurata säännöllisesti äitiysneuvolassa. Joskus on otettava avuksi verenpainelääkitys, koska korkealla verenpaineella voi olla haitallinen vaikutus aivojen verisuoniin ja muihin elimiin.

Kerro aina terveydenhoitajallesi tai lääkärillesi, jos voit huonosti ja kärsit päänsärystä usein.

Jos päänsärky alkaa äkillisesti ja se on voimakasta, sinun tulee ottaa yhteyttä terveydenhoitajaasi tai soittaa terveydenhuollon neuvontaan neuvoja saadaksesi. Usein sinun on käytävä vastaanotolla tarkastuttamassa verenpaineesi.

Lähteet:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.