pre eclampsia

Raskausmyrkytys

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Odotuksen aikana kehon verenkierto muuttuu. Verenkierron sopeutuessa raskauteen veren määrä kehossa lisääntyy ja suonien vastus vähenee. Tämän johdosta verenpaine usein laskee raskauden alkuvaiheessa. Raskauden toisen kolmanneksen aikana verenpaine sen sijaan alkaa taas nousta. Se on täysin normaalia eikä aiheuta useimmille naisille mitään vaivoja.

Liiallinen verenpaineen nousu voi kuitenkin olla merkki jostakin komplikaatiosta. Yksi tällainen komplikaatio on raskausmyrkytys. Raskausmyrkytyksen ensi merkki, jota nainen ei itse huomaa ollenkaan, on verenpaineen nousu, mikä aiheuttaa valkuaisen eritystä virtsaan. Tilaa kutsutaan nimellä pre-eklampsia tai raskausmyrkytys. Verenpainetta mitataan säännöllisesti neuvolassa ja usein odottajalta otetaan myös virtsanäyte liuskatestillä. Näin mahdollinen raskausmyrkytys voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Normaali verenpaine raskauden aikana on alle 140/90. Tätä korkeampi verenpaine luokitellaan korkeaksi verenpaineeksi, jota myös kutsutaan hypertensioksi. Jos naisella on korkea verenpaine sekä valkuaista virtsassa, diagnoosi on pre-eklampsia, raskausmyrkytys.

Ellei kohonnutta verenpainetta ja valkuaisvirtsaisuutta hoideta, se voi vaikuttaa kehon muihinkin elimiin. Harvinaisissa tapauksissa tila voi aiheuttaa eklampsiakohtauksen eli kouristuksia. Se puolestaan voi johtaa hengenvaaralliseen HELLP-oireyhtymään, joka aiheuttaa veren hyytymishäiriöitä ja vaikuttaa useisiin elimiin.

Verenpaine ja virtsan valkuaispitoisuus mitataan neuvolassa, mutta lasta odottavan tulisi olla valppaana seuraavien oireiden osalta:

• Päänsärky. Kohonnut verenpaine aiheuttaa kivistävän päänsäryn, johon ei auta parasetamoli eikä lepo. • Turvotus. Kehoon erittyvä valkuaisaine sitoo nestettä. • Näköoireet. Tila voi aiheuttaa näköhäiriöitä, jotka ovat kuin salamoita tai välkyntää näkökentässä. • Pahoinvointi tai oksentelu. • Yleinen huonovointisuus. • Kipu oikean kylkikaaren alla.

Monet näistä oireista ovat normaaleja raskauden aikana, mutta on kuitenkin tärkeää, että puhut niistä kätilön kanssa mahdollisen raskausmyrkytyksen poissulkemiseksi.

Yleisesti ottaen raskausmyrkytys on epätavallinen tila, joka ilmenee vain noin 2–10 prosentissa raskauksista. Jos on käynyt läpi yhden raskauden ilman verenpaineoireita, niiden esiintyminen seuraavan raskauden yhteydessä on epätodennäköistä. Raskausmyrkytys on tavallisempi ensisynnyttäjillä. Kaksi kolmesta raskausmyrkytykseen sairastuneesta on ensisynnyttäjiä.

Raskausmyrkytyksen syyt eivät vielä ole tiedossa, mutta sen taustalla oletetaan olevan monia syitä. Riskitekijöihin kuuluvat ikä, tupakointi, paino, perinnöllisyys ja raskauden tyyppi.

Raskausmyrkytyksen syistä ei toisin sanoen ole täyttä selvyyttä. Tiedossa on kuitenkin, että se aiheuttaa istukassa muutoksia, mikä voi vaikuttaa lapsen ravinnon saantiin. Raskausmyrkytykseen sairastuneita odottajia seurataan erityisen tarkkaan tiheillä ultraäänitutkimuksilla, joissa tarkastetaan lapsen kasvu sekä napanuoran virtaukset.

Lähteet:

  • Myles Textbook for Midwives 16th edition Jayne Marshall Maureen Raynor
  • Pre-eclampsia: pathogenesis, novel diagnostics and therapies Elizabeth A. Phipps, Ravi Thadhani, Thomas Benzing, and S. Ananth Karumanchi. PMID: 30792480