BBHM-Hospital-23

Sisarusten saaminen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Lapselle voi olla iso muutos saada pieni sisko tai veli, varsinkin, jos tulokas on hänen ensimmäinen sisaruksensa. Asiaa voi helpottaa se, että valmistelette isompia sisaruksia jo hyvissä ajoin, ennen kuin on aika tulla kotiin uuden vauvan kanssa.

Valmistelkaa isompia sisaruksia hyvissä ajoin

Asian käsittelyn voi aloittaa jo raskausuutisen saadessanne. Esimerkiksi mahdolliset huoneiden tai sängyn vaihdot tai muut muutokset voidaan tehdä kauan ennen uuden perheenjäsenen kotiutumista. Voitte jutella sisaruksen saamisesta, katsella lapsen omia vauvakuvia ja jutella niistä sekä tavata muita vauvoja. Lisää lapsen osallisuutta koko ajan enemmän, mitä lähemmäksi synnytys tulee. Kertokaa kotona tapahtuvista muutoksista sanallisesti. Anna mieluusti sisaruksen leikkeihin nukke tai nalle jo odotusaikana, ehkä pienen vaipan ja vaatteiden kera.

Kerro asiasta realistisesti. Ei esimerkiksi ole hyvä idea sanoa, että kotiin muuttaa uusi leikkikaveri, koska vie pitkän aikaa ennen kuin sisarukset voivat leikkiä toistensa kanssa.

Pyydä myös sukulaisia ja ystäviä antamaan isolle sisarukselle huomiota ja aikaa heidän tullessaan tapaamaan uutta vauvaa.

Arki usean lapsen kanssa

Huolehdi siitä, että isommat sisarukset saavat edelleen aikaa sinun kanssasi. Jos perheessä on kaksi aikuista, yrittäkää säännöllisesti mahduttaa arkeen omaa aikaa sen vanhemman kanssa, jonka kanssa lapsi vietti eniten aikaa ennen sisaruksen tuloa (ettei muutos ole niin hurja) – tietysti perheen tilanteen mukaan.

Pienetkin yhteiset hetket ovat arvokkaita, vaikkapa yhteinen välipala päivähoitopäivästä jutellen, keittiönpöydän ääressä piirteleminen tai kirjan lukeminen ääneen. Yritä olla täysin läsnä näissä hetkissä. Jätä pois puhelin, tabletti, tietokone ja muut häiriötekijät, niin että lapsi saa täyden huomiosi eikä hänen tarvitse hakea negatiivista huomiota. Isoille sisaruksille voi antaa pieniä erityisjuttuja, kuten yhteisen kauppareissun tai oman hetken vanhemman tai jonkun sukulaisen kanssa, kuten elokuvissa käynnin tai uimalakäynnin taikka vaikkapa viikkorahan. Tämä voi vaatia kekseliäisyyttä, mutta jos perheen elämä on jokseenkin tasapainossa, imettäminen ja suhteen luominen uuteen lapseen sujuvat rauhallisemmin.

Imetys kotiin tultua

Monesti sisarusta hämmentää vauvan itku. Vanhempi sisarus haluaa huomiota ja kiipeää äidin syliin juuri samalla hetkellä, kun vauva itkee nälkäänsä ja äidin huomio on vauvassa.

Huomion johdattelu muualle Kun vauva vaikkapa itkee, toinen vanhempi/mahdollinen tukihenkilö voi keksiä jotakin kivaa tekemistä sisaruksen kanssa johdatellakseen hänen huomionsa hetkeksi pois vauvasta. Näin äiti saa aloittaa imetyksen kaikessa rauhassa. Vauvan saatua imetyksen käyntiin isosisarus voi tulla katsomaan, miten vauva syö äidin rinnasta.

Kirjat, halittelu ja varvasriimit Myöhemmin, kun imetys sujuu luontevammin, voit lukea sisarukselle kirjaa imettäessäsi – näin saatte kaikkien yhteisen halihetken. Keksi kivoja juttuja vauvan varpaista ja jaloista, ne eivät ole niin herkät, jos sisarus haluaa kosketella tai taputella vauvaa. Sitä paitsi tartuntariski on pienempi, kuin jos sisarus koskettelee vauvan kasvoja tai päätä. Voitte vaikkapa laulaa tai riimitellä jaloista ja varpaista.