jonathan-borba-8C IaqAujwM-unsplash

Suunnitelma neljännelle raskauskolmannekselle

Mari Tonberg

ByMari Tonberg

Kätilö

On tavallista kirjoittaa muistiinpanoja tai tehdä suunnitelmia kun odotat lasta. Miksi et tekisi samaa myöhemmin? Raskauden jälkeistä aikaa voi olla haasteellista suunnitella, aivan kuten itse synnytystä. Voi olla kuitenkin hyvä valmistautua ja miettiä mitä tuleman pitää.

Alla voit nähdä joitakin asioita, joita on hyvä miettiä ennen synnytystä:

  • Haluatko imettää tai antaa korviketta? Mitä mieltä olet tästä? Oletko lukenut paljon ja tunnetko olevasi hyvin valmistautunut? Tiedätkö mistä saat apua, jos tarvitset tukea?
  • Vanhempainvapaa - Aikovatko molemmat vanhemmat pitää lomaa? Haluatteko pitää vapaata yhdessä ensimmäistä kertaa? Kuinka kauan sinun pitäisi olla vapaalla? Onko mahdollisuutta joustaa?
  • Uni - älä ylläty, sillä alkuun on hyvin normaalia nukkua vain muutamia tunteja päivässä. Jos teitä on kaksi, voitte vuorotella ja jakaa yö- ja aamuvuoroja. Miten voitte auttaa toisianne parhaalla mahdollisella tavalla?
  • Ruoka, juoma ja ravinto. Osaatko valmistaa ravitsevaa ruokaa ja aterioita kotona? Ehkä läheiset voivat auttaa?
  • Vierailut. Miten uusi perhe haluaa hoitaa vierailut? Milloin haluat vieraita ja ketä? Haluatko viettää aikaa yhdessä perheenä ennen kuin kutsut vieraita?
  • Sisarukset. Onko kotona sisaruksia? Milloin on sopiva hetki ensimmäiselle tapaamiselle? Pitäisikö sisarusten jäädä kotiin vai mennä päiväkotiin? Millaiset säännöt asuinpaikkakunnallasi on, esimerkiksi kuinka monta tuntia sisarukset voivat saada päivähoitoa kun vanhempi on vanhempainvapaalla?
  • Kivun ja epämukavan olon takia on hyvä varata särkylääkkeitä kotiin. Jos tarvitset hoitoa, tiedätkö mihin kääntyä?

Käytä aikaa miettiäksesi mitä odotukset, toiveet ja pelot ovat. Keskustelkaa toisillenne vahvuuksistanne ja mihin kääntyä, jos tarvitsette tukea. Ole nöyrä, asiat eivät välttämättä aina suju odotusten mukaan, mutta ne voivat silti olla hyvin.

Lähteet: - Savage JS. A Fourth Trimester Action Plan for Wellness. J Perinat Educ. 2020 Apr 1;29(2):103-112. doi: 10.1891/J-PE-D-18-00034. PMID: 32308360; PMCID: PMC7159799.