measles

Tuhkarokko

Tuhkarokkovirus on hyvin herkästi tarttuva ilmateitse leviävä virus. Virus voi säilyä huonetilassa useita tunteja sen jälkeen, kun tartuntaa kantava henkilö on oleskellut siellä. Tavanomaisia oireita ovat nuha, kova, kuiva yskä ja korkea kuume. Joillakin tartunnan saaneista esiintyy myös valoherkkyyttä. Ensimmäisten oireiden jälkeen iholle ilmestyy sairaudelle ominaista ihottumaa, joka useimmiten alkaa kasvoilta, minkä jälkeen tummat läikät leviävät muutamassa vuorokaudessa koko keholle.

Odottavan äidin tuhkarokko voi olla hyvin vaikea, ja tauti lisää sekä äidin että vatsassa kasvavan lapsen komplikaatioriskiä raskauden aikana. Tuhkarokkoon ei ole olemassa hoitoa.

Diagnoosi asetetaan osittain kliinisen taudinkuvan perusteella, mutta myös veri- ja viljelykokeiden perusteella. Jos olet sairastanut tuhkarokon aikaisemmin tai saanut tuhkarokkorokotuksen, olet immuuni ja sinulla on taudin vasta-aineita. Vasta-aineet suojaavat sinua itseäsi ja lasta hänen ollessaan vatsassa sekä heti synnytyksen jälkeen.

Lähteet: - https://www.cdc.gov/measles/