Chinelle-Rojas-024

Vastasyntyneen kakka

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Lapsen kakan väri muuttuu hänen ensimmäisen elinviikkonsa aikana. Tämä johtuu siitä, että lapsi, joka raskauden aikana on juonut vain sikiövettä (hän on saanut ravintonsa napanuoran kautta), saa ensin ensimaitoa ja sitten kypsää rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Rintamaidon ominaisuuksien ansiosta imettävät lapset kärsivät ummetuksesta vain harvoin. Noin kuukauden vanhana täysimetyksellä olevat lapset kakkaavat kymmenen kertaa päivässä, kerran viikossa tai mitä tahansa siltä väliltä. Molemmat rytmit ovat yhtä normaaleja. Äidinmaidonkorviketta syövät lapset saattavat kärsiä ummetuksesta useammin ja kakata harvemmin.

Kakka ei saa olla valkoista, harmaata eikä punaista – jos on, hakeudu lastenlääkärin vastaanotolle.

Tältä se yleensä näyttää – ja tämä on täysin normaalia: Ensimmäiset 1–2 vuorokautta: Lapsen kakka on mustaa ja tahmeaa. 2.–3. vuorokauden tienoilla: Kakka on vihertävän ruskeaa. 4.–5. vuorokauden tienoilla: Kakka alkaa näyttää sinapinkeltaiselta raejuustolta – toisin sanoen kunnon rintamaitokakalta.