Abdominal pain

Vatsakipu

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Jos raskautesi on vasta alussa ja sinulle ilmaantuu vatsakipuja sekä verenvuotoa, kyseessä voi olla alkava tai käynnissä oleva keskenmeno. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon kysyäksesi neuvoa.

Lapsen kasvaessa ja viedessä yhä enemmän tilaa, myös kohtu kasvaa. On siis normaalia, että vatsasi tuntuu erilaiselta raskauden aikana, ja sinulla voi olla kipua tai epämiellyttävä tunne, ilman että on mitään syytä huoleen. Tuntemuksiin voi kuulua ”pingottava” tunne vatsassa, etenkin kohdun sivuilta nivusiin päin. Tätä voisi kutsua kasvukivuksi.

Raskauden myöhemmissä vaiheissa kohtu voi aika ajoin tuntua kovalta. Tässä on kysymys harjoitussupistuksista tai Braxton Hicks -supistuksista, jolloin kohtulihas harjoittelee tärkeää tehtäväänsä lapsen synnyttämistä varten. Näiden supistusten ei tulisi tehdä kipeää ja supistuksen mentyä ohi kohdun tulee olla taas pehmeä. Jos saat harjoitussupistuksen ulkona ollessasi, voi tuntua siltä, ettet yhtäkkiä voi ottaa tavallisia askelia, vaan joudut kävelemään pienenpienillä askelilla, kunnes supistus on mennyt ohi.

Jos supistukset ovat kivuliaita ja/tai säännöllisiä, sinun tulee aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Se voi olla merkki siitä, että supistukset ovat alkaneet liian aikaisin, mikä usein johtuu oireettomasta virtsatientulehduksesta, johon sinun pitää saada antibiootteja.

Jos saat voimakasta vatsakipua, joka tuntuu ylävatsan alueella, kylkikaaren alla, ja yleisvointisi on huono – sinulla on vaikkapa päänsärkyä, näköhäiriöitä tai normaalia enemmän turvotusta – sinun pitää ottaa viipymättä yhteyttä terveydenhuoltoon. Nämä oireet voivat olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä, jonka lääketieteellinen nimitys on pre-eklampsia.

Harvinainen komplikaatio on istukan osittainen irtoaminen. Tällöin koko kohtu on kivikova, tunnet viiltävää kipua ja voimakasta ”epämiellyttävää oloa” koko kehossa. Jos näin kävisi, sinun täytyy hakeutua viipymättä hoitoon.

Useimmissa tapauksissa lievä vatsakipu on siis kuitenkin täysin normaalia ja johtuu kasvukivuista. Joillakin lapsilla on myös oma lempiasentonsa kohdussa, ja raskauden loppua kohden lapsen pylly tai jalka tai polvi voi painaa kylkeäsi vatsan yläosaa kohden. Se on täysin vaaratonta, mutta voi aiheuttaa epämukavuutta.

Lähteet: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.