Bleeding

Verenvuoto ennen raskausviikkoa 12

Alkuraskauden aikainen verenvuoto on yleistä. Se saa monet huolestumaan, mutta sen ei tarvitse olla merkki siitä, että jokin olisi vialla. Lyhytaikainen vuoto raskauden alkuvaiheessa ei ole vaaraksi lapselle. Jos olet huolissasi ja haluat kysyä asiasta, voit aina soittaa terveydenhoitajallesi tai lääkärillesi. Alkuraskauden aikana voi esiintyä vuotoa monista eri syistä, ja tässä artikkelissa me käymme läpi tavallisimmat syyt ja kerromme, milloin sinulla saattaa olla aihetta hakeutua hoitoon kiireesti.

Siitä saakka, kun sait tietää olevasi raskaana, ja aina raskausviikolle 11+6 asti saat neuvoja äitiysneuvolasta, jos tilanne ei ole akuutti. Akuutissa tilanteessa sinun tulee ottaa yhteyttä naistentautien päivystykseen tai tavalliselle päivystysvastaanotolle asuinpaikkasi mukaisesti.

Vuodon syyn selvittämiseksi sinulle tehdään sisätutkimus. Joskus on tarpeen tehdä myös ultraäänitutkimus.

Pieni muistilista vuodon varalta

 • Verenvuoto raskauden alkuvaiheessa on yleistä, eikä se ole merkki siitä, että jokin olisi vialla.
 • Joskus vuodolle ei löydy mitään syytä.
 • Sinä itse et voi tehdä mitään vuodon ehkäisemiksesi.
 • Jos vuoto on niukkaa ja olosi on muuten hyvä, sinun ei tarvitse hakeutua päivystykseen, vaan voit odottaa seuraavaan päivään ja ottaa silloin yhteyttä äitiysneuvolaan saadaksesi neuvoja.

Tutki väri!

 • Tuore verinen vuoto on väriltään vaaleasta tumman punaiseen.
 • Jos vuoto on rusehtavaa, se on tapahtunut aikaisemmin, eli sinulla ei ole vuotoa juuri tällä hetkellä.

Seuraa määrää!

 • Runsaaksi vuodoksi katsotaan vuoto, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, ja vuoto, jonka mukana tulee verihyytymiä. Jos sinulla on näin runsasta vuotoa, hakeudu heti hoitoon.
 • Jos vuotosi ei ole näin runsasta ja olosi on muuten hyvä, sinun ei tarvitse hakeutua päivystykseen, vaan voit odottaa seuraavaan päivään ja ottaa silloin yhteyttä äitiysneuvolaan saadaksesi neuvoja.

Seuraavissa tilanteissa sinun tulee hakeutua viipymättä naistentautien päivystykseen tai tavalliselle päivystysvastaanotolle:

 • Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja joko yksipuolista vatsakipua tai alavatsakipuja.
 • Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja yleistilasi on heikko (tunnet itsesi kipeäksi, voimattomaksi ja väsyneeksi ja sinua huimaa).
 • Sinulla on juuri nyt vuotoa, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, tai vuotoa, jonka mukana tulee verihyytymiä.

Ennen raskausviikkoa 12+0 ilmaantuvalle vuodolle voi olla monia syitä:

 • Kiinnittymisvuoto, jota esiintyy hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohdun limakalvolle (endometrium). Joillakin naisilla tämä on raskauden ensi merkki.

 • Niukka vuoto seksin jälkeen, ”post coital”. Kohdunnapukka saattaa vuotaa verta herkästi raskauden aikana, ja niukka verinen vuoto tai verensekainen valkovuoto yhdynnän jälkeen (valkovuoto voi olla rusehtavaa seuraavana päivänä) ei ole epätavallista. Tämä on täysin vaaratonta.

 • Valekuukautiset. Joskus alkuraskauden aikana kohdun limakalvo vuotaa verta, koska keho ei ole täysin ymmärtänyt lopettaa kuukautisvuotoa. Tätä kutsutaan valekuukautisiksi. Valekuukautiset tulevat usein ajankohtana, jolloin kuukautisvuoto normaalisti alkaisi. Valekuukautisia ei useimmiten enää esiinny ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, kun kohtu täyttyy ja istukkakin vie tilaa. Kohtuontelon täyttyessä raskaudesta ei enää ole limakalvoa, joka voisi vuotaa verta.

 • Tulehduksellinen vuoto johtuu useimmiten emättimen tai kohdunnapukan bakteeritulehduksesta. Tähän liittyy usein myös runsaampaa ja pahanhajuista valkovuotoa ja tulehdus hoidetaan antibiooteilla. Kerro aina terveydenhoitajallesi, jos valkovuotosi muuttuu (määrä, ulkonäkö, haju).

 • Polyypin aiheuttama vuoto. Kohdunkaulan limakalvon polyypit ovat useimmiten hyvälaatuisia, mutta ne voivat kuitenkin aiheuttaa kevyttä vuotoa. Joskus polyyppi joudutaan poistamaan pienehkössä leikkauksessa.

 • Solumuutokset. Näitä on harvoin raskaana olevilla, mutta kohdunnapukasta peräisin oleva vuoto voi olla merkki kohdunkaulan syövästä. Syöpää voidaan hoitaa. Hoitoja voi saada myös raskaana ollessa, mutta ne on sopeutettava yksilöllisesti sen mukaan, miten pitkälle raskaus on edennyt.

 • Keskenmeno. Kuukautisia muistuttava vuoto voi olla merkki keskenmenosta. Sinun ei tarvitse hakeutua päivystykseen, vaan voit seurata tilannetta ja ottaa yhteyttä äitiysneuvolaan saadaksesi neuvoja. Raskauden alkuvaiheessa alkanutta keskenmenoa tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei valitettavasti voi pysäyttää tai ehkäistä mitenkään. Keho hoitaa sen useimmiten itse, eikä sinun tarvitse hakeutua hoitoon.

 • Kohdunulkoinen raskaus, jonka lääketieteellinen nimitys on ektooppinen raskaus. Kohdunulkoisessa raskaudessa hedelmöittynyt munasolu ei ole kiinnittynyt kohtuun, vaan sen ulkopuolelle, usein munanjohtimeen. Verenvuoto, johon liittyy voimakasta toispuoleista vatsakipua, usein alavatsalla, voi olla merkki kohdunulkoisesta raskaudesta. Hoitamattomana tila voi nopeasti muuttua hengenvaaralliseksi, koska munanjohdin voi revetä ja aiheuttaa suuren verenvuodon vatsaonteloon. Jos sinulla on toispuolista, voimakasta vatsakipua ja verenvuotoa, hakeudu hoitoon viipymättä.

Lähteet: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.