Bleeding

Verenvuoto raskausviikkojen 12 ja 22 välisenä aikana

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Pieni muistilista vuodon varalta

 • Verenvuoto raskauden alkuvaiheessa on yleistä, eikä se ole merkki siitä, että jokin olisi vialla.
 • Joskus vuodolle ei löydy mitään syytä.
 • Sinä itse et voi tehdä mitään vuodon ehkäisemiksesi.

Tutki väri!

 • Tuore verinen vuoto on väriltään vaaleasta tumman punaiseen.
 • Jos vuoto on rusehtavaa, se on tapahtunut aikaisemmin, eli sinulla ei ole vuotoa juuri tällä hetkellä.

Seuraa määrää!

 • Runsaaksi vuodoksi katsotaan vuoto, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, ja vuoto, jonka mukana tulee verihyytymiä.
 • Jos vuoto on melko niukkaa ja olosi on muuten hyvä, sinun ei tarvitse hakeutua hoitoon välittömästi, vaan voit odottaa seuraavaan päivään ja ottaa silloin yhteyttä äitiysneuvolaan saadaksesi neuvoja.

Seuraavissa tilanteissa sinun tulee hakeutua viipymättä naistentautien päivystykseen tai tavalliselle päivystysvastaanotolle:

 • Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja joko yksipuolista vatsakipua tai alavatsakipuja.
 • Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja yleistilasi on heikko (tunnet itsesi kipeäksi, voimattomaksi ja väsyneeksi ja sinua huimaa).
 • Sinulla on juuri nyt vuotoa, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, tai vuotoa, jonka mukana tulee verihyytymiä.

Raskausviikkojen 12+0 ja 21+6 välisenä aikana ilmaantuvalle vuodolle voi olla monia syitä:

 • Niukka vuoto seksin jälkeen, ”post coital”. Kohdunnapukka saattaa vuotaa verta herkästi raskauden aikana, ja niukka verinen vuoto tai verensekainen valkovuoto yhdynnän jälkeen (valkovuoto voi olla rusehtavaa seuraavana päivänä) ei ole epätavallista. Tämä on täysin vaaratonta.

 • Rypäleraskaus (”mola”) voi aiheuttaa runsasta, kuukautisia muistuttavaa vuotoa. Rypäleraskaus ei ole raskaus, vaan tilanne, jossa kohdussa on nesteen täyttämiä rakkuloita ja joka voi hormonitoiminnan takia aiheuttaa väärän positiivisen raskaustestin tuloksen. Rypäleraskaus näkyy ultraäänitutkimuksessa. Se ei poistu kohdusta itsestään, vaan kohtu tyhjennetään pienehkön kirurgisen toimenpiteen avulla.

 • Tulehduksellinen vuoto johtuu useimmiten emättimen tai kohdunnapukan bakteeritulehduksesta. Tähän liittyy usein myös runsaampaa ja pahanhajuista valkovuotoa ja tulehdus hoidetaan antibiooteilla. Kerro aina terveydenhoitajallesi, jos valkovuotosi muuttuu (määrä, ulkonäkö ja haju)

 • Polyypin aiheuttama vuoto. Kohdunkaulan limakalvon polyypit ovat useimmiten hyvälaatuisia, mutta ne voivat kuitenkin aiheuttaa kevyttä vuotoa. Joskus polyyppi joudutaan poistamaan pienehkössä leikkauksessa.

 • Solumuutokset. Näitä on harvoin raskaana olevilla, mutta kohdunnapukasta peräisin oleva vuoto voi olla merkki kohdunkaulan syövästä. Syöpää voidaan hoitaa. Hoitoja voi saada myös raskaana ollessa, mutta ne on sopeutettava yksilöllisesti sen mukaan, miten pitkälle raskaus on edennyt.

 • Etinen istukka, jonka lääketieteellinen nimitys on ”placenta praevia”, tarkoittaa sitä, että istukkasi on hyvin alhaalla kohdun alaosassa, kohdunsuun päällä ja peittää sen osittain tai kokonaan. Verenvuoto on yleinen komplikaatio istukan peittäessä kohdunsuun osittain tai kokonaan, varsinkin kun kohdussa oleva lapsi ja sen myötä myös istukkaan kohdistuva paine kasvaa. Istukan sijainti kohdussa näkyy toisessa ultraäänitutkimuksessa, joka tehdään raskausviikoilla 19–20. Jos istukka on hyvin alhaalla kohdun alaosassa ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, sitä seurataan useammilla ultraäänitutkimuksilla raskauden edetessä. Jotkut naiset, joilla on etinen istukka, joutuvat olemaan sairaalassa yhden tai useita kertoja raskauden aikana, jotta vuotoa voidaan tarkkailla. Joskus voidaan tarvita veren hyytymistä (koagulaatio) edistävää lääkettä vuodon pysäyttämiseksi. Useimmilla istukka siirtyy kasvaessaan ylemmäs, mutta jos se raskauden loppuvaiheessa peittää kohdunsuun osittain tai kokonaan, lapsi on saatettava maailmaan keisarinleikkauksella. Jos istukka peittää kohdunsuun osittain tai kokonaan, raskauden loppuvaiheessa tulee välttää yhdyntöjä verenvuotoriskin pienentämiseksi. Juttele terveydenhoitajasi kanssa, jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi asiasta.

 • Keskenmeno. Kuukautisvuotoa muistuttava vuoto voi olla merkki keskenmenosta, ja sen syynä on usein tulehdus tai se, että kohdunkaula ei sulkeudu niin kuin sen pitäisi. Jos sinulla on vuotoa ennen raskausviikkoa 22+0, hakeudu naistentautien päivystykseen tai tavalliselle päivystysvastaanotolle. Keskenmenoa ei valitettavasti voi ehkäistä. Se, mitä voit tehdä, on huolehtia itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla: Syö hyvin, liiku ja lepää ollessasi väsynyt. Älä tupakoi taikka käytä alkoholia tai huumeita. Monet naiset saavat keskenmenon ja useimmille heistä keskenmeno on surullinen asia, jota heidän on työstettävä. Kehosi voi surra keskenmenoa myös fyysisesti. Voit lukea keskenmenosta lisää otsikon ”Keskenmeno” alta.

Vuodon syyn selvittämiseksi sinulle tehdään sisätutkimus. Joskus on tarpeen tehdä myös ultraäänitutkimus.

Lähteet:

 • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
 • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.