Bleeding

Verenvuoto raskausviikon 22 jälkeen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Jos saat vuotoa raskausviikon 22+0 jälkeen, sinun tulee aina – vuodon määrästä riippumatta – soittaa synnytyssairaalaan saadaksesi ohjeita. Kysy, pitääkö sinun lähteä sairaalaan tarkastusta varten vai voitko seurata tilannetta hetken. Raskauden jälkimmäisen puoliskon aikana vuodolla voi olla vakavammat seuraukset sekä sinulle että lapselle. On hyvä varmistaa, että vuoto on peräisin emättimestä eikä peräaukosta. Raskauden keski- ja loppuvaiheilla monet naiset kärsivät herkästi verta vuotavista peräpukamista.

Pieni muistilista vuodon varalta - Tuore verinen vuoto on väriltään vaaleasta tumman punaiseen. - Jos vuoto on rusehtavaa, se on tapahtunut aikaisemmin, eli sinulla ei ole vuotoa juuri tällä hetkellä. - Runsaaksi vuodoksi katsotaan vuoto, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, ja vuoto, jonka mukana tulee verihyytymiä. - Raskausviikon 22+0 jälkeen sinun pitää soittaa synnytyssairaalaan saadaksesi ohjeita, siitä riippumatta, onko vuoto niukkaa vai runsasta. - Joskus vuodolle ei löydy mitään syytä.

Hakeudu hoitoon välittömästi seuraavissa tilanteissa: - Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja joko yksipuolista vatsakipua tai alavatsakipuja. - Sinulla on niukkaa tai runsasta vuotoa ja yleistilasi on heikko (tunnet olosi kipeäksi, voimattomaksi ja väsyneeksi). - Sinulla on juuri nyt vuotoa, joka kastelee siteen läpikotaisin yhdessä tunnissa, tai vuotoa, jonka mukana tulee verihyytymiä.

Vuodon syyn selvittämiseksi sinulle tehdään sisätutkimus. Joskus on tarpeen tehdä myös ultraäänitutkimus.

Vuodon syitä raskausviikon 22+0 jälkeen:

Vuoto voi olla ensi merkki siitä, että synnytys on alkanut. Vuoto on peräisin kohdunnapukan pienistä verisuonista, jotka repeävät kohdunkaulan alkaessa avautua. Jos raskautesi on täysiaikainen, eli edennyt raskausviikolle 37+0 tai sen yli, vuoto on tervetullut merkki siitä, että supistukset ovat alkamassa. Aikaisemmilla raskausviikolla se ei ole yhtä tervetullutta, koska silloin se voi merkitä sitä, että supistukset ovat alkaneet liian aikaisin.

Verinen vuoto raskauden tässä vaiheessa voi myös olla tulehduksen, solumuutosten tai kohdunkaulan polyyppien aiheuttamaa. Kohdunkaulan polyyppi on useimmiten täysin vaaraton hyvälaatuinen kasvain kohdunnapukassa, mutta polyypit vuotavat herkästi verta ja voivat aiheuttaa runsasta vuotoa. Joskus polyyppi joudutaan poistamaan pienehkössä leikkauksessa.

Voit lukea lisää tulehduksista ja solumuutoksista osiosta, jossa käsitellään vuotoa alkuraskauden aikana, ennen raskausviikkoa 11+6.

Jos istukkasi on hyvin alhaalla kohdunsuun päällä peittäen sen osittain tai kokonaan, eli jos sinulla on niin kutsuttu etinen istukka (lääketieteellinen nimitys ”placenta praevia”), vuoto on yleinen komplikaatio, varsinkin kun kohdussa oleva lapsi ja sen myötä myös istukkaan kohdistuva paine kasvaa. Istukan sijainti kohdussa näkyy ultraäänitutkimuksessa. Jos istukka on hyvin alhaalla ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, sitä seurataan useammilla ultraäänitutkimuksilla raskauden edetessä. Jotkut naiset, joilla on etinen istukka, joutuvat olemaan sairaalassa yhden tai useita kertoja raskauden aikana, jotta vuotoa voidaan tarkkailla. Joskus voidaan tarvita veren hyytymistä (koagulaatio) edistävää lääkettä vuodon pysäyttämiseksi. Useimmilla istukka siirtyy kasvaessaan ylemmäs, mutta jos se raskauden loppuvaiheessa peittää kohdunsuun osittain tai kokonaan, lapsi on saatettava maailmaan keisarinleikkauksella. Jos sinulla on etinen istukka, raskauden loppuvaiheessa tulee välttää yhdyntöjä. Juttele terveydenhoitajasi kanssa, jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi asiasta.

Harvoissa tapauksissa verenvuoto voi olla ensimmäinen merkki siitä, että istukka on irronnut kohdun seinämästä. Jos näin käy, se tapahtuu useimmiten raskauden loppuvaiheessa. Tilanne voi olla hyvin vakava ja hengenvaarallinen sekä naiselle että lapselle. Jos sinulla on vuotoa ja kohtu tuntuu kovalta, sinulla on supistuksia, voimakasta vatsakipua tai heikko olo (tunnet itsesi kipeäksi, voimattomaksi ja väsyneeksi), sinun on hakeuduttava hoitoon välittömästi.

Lähteet: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.