Paraneminen jatkuu ja nyt jälkivuoto on luultavasti vähentynyt. Jos kivut eivät ole hellittäneet tai jos edelleen tarvitset kipulääkettä, asiasta voi olla hyvä mainita terveydenhoitajalle. Sinun ei tarvitse kärsiä kivuista turhaan. Ehkä olet päässyt siihen pisteeseen, että elämä alkaa tuntua helpommalta ja aikaisemmat kivut ja rajoitukset ovat poissa.
Vanhemmuus on erilaista eri perheissä, eikä ole olemassa sääntöjä, jotka sopivat kaikille. Kukaan ei tiedä ennen vauvan syntymää, minkälaiseksi elämä muodostuu tai miten itse selviää uudesta elämäntilanteesta. Etukäteen sinun ei tarvitsekaan tietää. Löydät omat tapasi toimia ja pärjäät hienosti. Tapaat myös monia, jotka mielellään kertovat sinulle, miten asiat tehdään. Kuuntele saamiasi neuvoja, mutta valitse joukosta itsellesi parhaiten sopivat. Sinä olet vauvasi paras äiti. Luota vaistoihisi, mutta muista myös, että saatat tarvita tukea, jos huolehdit ja murehdit asioita liikaa.
Sinulle, joka olet synnyttänyt alateitse
Jos sait synnytyksessä ison repeämän, eli kolmannen tai neljännen asteen repeämän tai vaikean toisen asteen repeämän, on tärkeää, että tilaasi seurataan tarkasti. Tähän kuuluvat säännölliset kontrollit, harjoitusohjelmat ja joissakin tapauksissa leikkaushoito. Leikkaus tehdään synnytyssairaalassa tai joissakin tapauksissa erikoisklinikalla. Sinulla on oikeus saada hoitoa. Juttele neuvolan terveydenhoitajan kanssa saadaksesi tietoa oman paikkakuntasi käytännöistä.
Sinulle, joka olet synnyttänyt keisarileikkauksella
Keisarileikkauksesta paraneminen voi viedä aikaa, eikä ole epätavallista, että arpi tuntuu epämääräisen puutuneelta, melkein kuin se olisi edelleen puudutettu.
Tämä johtuu siitä, että leikkauksessa katkaistiin hermoja, joten tältä alueelta saattaa jonkin aikaa puuttua tunto. Hermot kasvavat jälleen yhteen ja tunto palautuu normaaliksi. Joillekuille tämä aiheuttaa kipuja arven alueella. Alussa uudet hermot lähettävät ”vääriä” signaaleja, niin että kevytkin kosketus voi tuntua kivuliaalta. Tämä on luultavasti normaalia, ja paranemiseen kuluva aika vaihtelee. Voit edesauttaa paranemista hieromalla tai sivelemällä ihoa varovasti, niin että iho ja hermot ”tottuvat” uuteen tilanteeseen. Hermoratojen paranemiseen kuluva aika vaihtelee, mutta vuoden kuluttua leikkauksesta tunnon tulisi olla palautunut ennalleen.
Lähteet:
- Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
- Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034