Tietyntyyppinen virtsankarkailu on yleistä heti raskauden jälkeisen ajanjakson aikana. Joillakin se kestää vain muutamia päiviä ja toisilla se voi kestää viikkoja, mutta yleensä virtsankarkailu häviää heti kun lantionpohja palautuu entiselleen.
Auttaako treenaaminen virtsankarkailun estämisessä?
Virtsateissä on erilaisia lihaksia, jotka estävät virtsankarkailun. Lantionpohja tukee koko virtsateiden rakennetta. Tämä tarkoittaa, että voimme harjoitella sen kestävyyttä estääksemme virtsankarkailun, jos se on todettu lihasten aiheuttamaksi. Jos sinulla on virtsankarkailua raskauden jälkeen, on suositeltavaa säännöllisesti treenata lantionpohjaa.
Jos karkailu on jatkunut kuusi kuukautta lamtionpohjan harjoittelusta huolimatta, suosittelemme hakemaan apua. Tällöin lääkärin on tehtävä tutkimuksia selvittääkseen, minkä tyyppisestä karkailusta on kysymys. Joissakin paikoissa sen voi tehdä asiaan erikoistunut sairaanhoitaja, mutta voit myös kääntyä gynekologin puoleen.
Karkailuun on useita eri syitä
Virtsanpidätyskyvyttömyys määritellään lääketieteessä seuraavasti: “Tahdoton virtsankarkailu, joka on objektiivisesti todistettavissa ja aiheuttaa yksilölle sosiaalisia tai hygieenisiä ongelmia.” Yksinkertaisempi kuvaus virtsanpidätyskyvyttömyydestä on se, kun et enää itse pysty hallitsemaan virtsaamista ja tahattomasta virtsankarkailusta on sinulle haittaa.
Pidätyskyvyttömyys voidaan jakaa seuraaviin luokkiin:
- Stressi-inkontinenssi - tarkoittaa, että virtsa karkailee yskimisen, naurun, liikunnan tai raskaiden nostojen yhteydessä. Tämä on yleisin pidätyskyvyttömyyden tyyppi naisilla, kun taas se vaikuttaa vain harvoin miehiin. Tyypillisesti virtsaa tulee ulos pieniä määriä ilman pissaamisen tarpeeseen viittaavaa tunnetta. Tunnetuimpia pidätyskyvyttömyyttä naisissa aiheuttavia tekijöitä ovat raskaudet, synnytys, vaikea liikalihavuus, raskaiden asioiden nostelu, pitkäkestoinen ummetus, emättimen leikkaukset, sidekudosvauriot, perinnöllisyys ja krooniset henkitorven sairaudet.
- Pakkoinkontinenssi - ilmenee äkillisenä tarpeena virtsata. Tämä tapahtuu yleensä niin, että et pääse ajoissa vessaan.
- Sekainkontinenssi - ilmenee stressi- ja pakkoinkontinenssin yhdistelmänä
- Ylivuotovirtsankarkailu - enimmäkseen miehillä, joilla on eturauhasen ongelmia tai ihmisillä, joilla on virtsateihin tai virtsan tuotantoon vaikuttavia sairauksia, kuten diabetes tai neurologisia sairauksia.
Koska kaikkien näiden tyyppien hoito on erilainen, on tärkeää tutkia, minkä tyyppinen karkailu sinulla on ja millainen on sinulle sopivin hoitomuoto.
Nykyään on olemassa useita erilaisia hoitoja hyvillä tuloksilla
Virtsankarkailusta kärsivät naiset piilottelevat yleensä asiaa ja he tuntevat epävarmuutta siitä, onko apua saatavilla vai ei ja missä. Useiden ympäri maailmaa tehtyjen tutkimusten mukaan alle puolet virtsankarkailusta kärsivistä naisista hakeutuu ongelman vuoksi lääketieteelliseen hoitoon. Tämä johtuu todennäköisesti on kiusalliselta, sekä on epävarmuutta siitä mitä hoitoa on saatavilla.
Nykyään löytyy useita eri hoitoja, eikä siksi ole mitään syytä vaieta tai kärsiä. Älä epäröi hakea apua ongelmiin, äläkä luovuta ennen kuin olet saanut vastauksen kaikkiin kysymyksiin.
Lähteet:
- Janson, P-O., & Landgren, B-M. Gynekologi (2010). Studentlitteratur.
- SBU. Behandling av urininkontinens. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2000. SBU-rapport nr 143. ISBN 91-87890-56-9.
- SFOG, Bäckenbottenutbildning (2021). Rådgivning vid problem efter förlossning. http://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/tankesatt-vid-problem-efter-bristning.