ksenia-makagonova--PZS7vjFMdM-unsplash

Voiko imetys toimia ehkäisymenetelmänä?

Mari Tonberg

ByMari Tonberg

Kätilö

Raskauden jälkeen kuukautiset ja ovulaatiot palaavat yksilöllisesti. Joissain tapauksissa ne voivat palata muutaman viikon sisällä, kun toisilla taas uudelleen alkaminen voi kestää useita kuukausia.

Miten menetelmä toimii?

LAM, joka tulee sanoista lactation amenorrhea method, on menetelmä, joka estä naista tulemasta raskaaksi imetyksen aikana. Lactation tarkoittaa imetystä tai maidon muodostumista. Amenorrea tarkoittaa ilman verenvuotoa. Ovulaatio loppuu imetyksen aikana ja tämä johtuu siitä, että imetyksen aikana hormonit estävät ovulaation stimuloinnin. Sinun tulee imettää vähintään kuuden tunnin välein (myös öisin) ja antaa vauvallesi vain rintamaitoa, jotta LAM toimii.

Imetystä on tutkittu ehkäisyvälineenä useissa eri tutkimuksissa. Imettäminen on tärkein kriteeri ovulaation ehkäisemiseksi ja näin voidaan estää myös raskaus. Samat tutkimukset osoittavat, että LAM estää raskauden 98 %, jos kriteerit täyttyvät.

Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin, voit tarkistaa täytätkö kriteerit:

  • Onko sinulla ollut kuukautiset raskauden jälkeen? (Kuukautiseksi katsotaan, jos verenvuoto on kestänyt 2 päivää peräkkäin, 2 kuukautta synnytyksen jälkeen)
  • Oletko antanut vauvalle jotain muuta kuin rintamaitoa? Voi olla esimerkiksi maisteluannoksia, äidinmaidonkorviketta tai vettä.
  • Onko lapsesi yli 6 kuukauden ikäinen?

Jos vastaus on kyllä johonkin yllä olevista kysymyksistä ja haluat estää raskaaksi tulemisen, sinun tulee käyttää jotain toista menetelmää.

Miksi lapseni ei voi olla yli 6 kuukauden ikäinen?

Tämä on yksi eniten kiistellyistä kriteereistä. LAM toimii todennäköisesti myös sen jälkeen, kun vauva on yli 6 kuukauden ikäinen. WHO suosittelee imettämään vauvaa kunnes se täyttää 6 kuukautta, ja LAM-tutkimukset perustuvat vain tähän ikään asti. Kun vauva on 6 kuukauden ikäinen, hänelle aletaan usein antamaan kiinteitä ruokia ja ovulaatio voi tapahtua tämän jälkeen.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että jos nainen ei ole raskautunut LAM:lla 6 kuukauden ajan ja jatkaa imetystä samaan aikaan kiinteiden aloituksen kanssa, niin LAM:lla voi silti olla suuri vaikutus. Muistathan, että ovulaatio tapahtuu ennen verenvuotoa eli voit tulla raskaaksi ennen kuukautisia.

Lähteet: - Australian Breastfeeding Association. (Juni 2020) https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/lactational-amenorrhea-method-lam-postpartum-contraception - Meta kuvaus: Imetys ehkäisymenetelmänä? Miten se toimii ja mitä aihetta koskevat tutkimukset kertovat? Opi kaikki aiheesta. - Meta otsikko: Voiko imetys toimia ehkäisymenetelmänä? - WHO- World Health Organization. (9 juni 2021). Infant and young child feeding https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding