C83A0974

Vuorovaikutus

Lapsilla on jo syntyessään oma persoonallisuus ja temperamentti. Joihinkin lapsiin on helppo tutustua, toisten kanssa tutustuminen vie enemmän aikaa. Joidenkin signaaleja on helppo tulkita, toisten hiukan vaikeampi. Kumpikaan ei ole oikein tai väärin. Opittuasi tuntemaan lapsesi signaalit sinun on helpompi tulkita hänen tarpeitaan ja vastata niihin.

Näin voit edesauttaa kiintymyssuhteen muodostumista

Joillakin vanhemmilla rakkausside lapseen muodostuu jo raskausaikana, toisilla lapsen syntyessä ja joillakuilla tämä vie aikaa. Voit itse tehdä joitakin asioita edistääksesi kiintymyssuhteen muodostumista:

- Lapsen tarpeet – Voit vaikuttaa kiintymyssuhteen muodostumiseen tunnustelemalla, mitä tarpeita lapsella on ruoan, läheisyyden, vaipanvaihtojen ja röyhtäytyksen suhteen. - Iho ihoa vasten – Tutkimukset ovat osoittaneet, että äidin/isän/kumppanin jutellessa lapselle hänen ollessaan ihokontaktissa (nenä vapaana) lapsi vastaa ääntelehtimällä. - Valveillaolohetket – Käytä tilaisuudet hyväksesi niinä lyhyinä hetkinä, kun lapsi on tyytyväinen ja valveilla, ja seurustele hänen kanssaan. - Ole läsnä ja seurustele – Laulaminen, katsekontakti, hymy, hauskat äänet ja hyssyttely sekä hieronta vahvistavat sinun ja lapsesi välistä varhaista vuorovaikutusta. Seurustele lapsesi kanssa vaikkapa vaihtaessasi vaippaa hoitopöydällä. - Juttele lapsesi kanssa – Ala jutella lapsellesi jo varhain. Juttele myönteiseen sävyyn, ja löydä sinun ja lapsesi oma tapa kommunikoida. - Imetys/syöttäminen – Lapsen imettäminen tai syöttäminen on paljon muuta, kuin vain ruokaa. Se on läheisyyttä, rauhallinen hetki ja lohtua lapselle. - Ajattele ja tunne, että sinä olet paras vanhempi – Sinä olet lapsellesi aina paras äiti/isä/vanhempi. Lapsi tunnistaa äänesi raskausajalta ja sinun kasvosi ovat niin kiinnostavat. - Rajoita ruutuaikaa lapsen ollessa hereillä – Yritä jättää puhelimen ja tabletin käyttö niihin hetkiin, kun lapsi nukkuu.

Noin 3–6 viikon kuluttua lapsi vastaa hymyllä, joka menee suoraan sydämeen. Kun myöhemmin juttelet lapsesi kanssa, lapsi kuuntelee, ja kun odotat hetken hiljaa, lapsi vastaa jokeltelemalla.

Lapsen aivojen kehitykseen vaikuttaa myönteisesti se, että seurustelet lapsesi kanssa, ehkäpä pussailet hänen jalkojaan tai riimittelet tai luet kirjaa.

Alkuaika

Ensimmäinen aika lapsen kanssa on usein herkkä jakso. Kaikki vanhemmat tuntevat itsensä joskus stressaantuneiksi. Stressiä voi aiheuttaa vanhemmaksi tulon aiheuttama elämänmuutos, mutta vanhemmalla voi myös olla ikävä omaa aikaisempaa elämäänsä. Lapseen tutustuminen vie aikaa. Ellei imetys suju tai jos tunnet olosi hyvin huolestuneeksi, saatat tuntea riittämättömyyden tunnetta. Et ole yksin.

Lepää päiväsaikaan lapsen nukkuessa, jos nukut öisin huonosti. Ehkäpä voit joinain päivinä kömpiä sänkyyn tai ottaa pienen happihyppelyn. Ota päivä kerrallaan. Kuuntele omaa kokemustasi ja pyydä ympärillä olevilta ihmisiltä tukea, jos mahdollista. Muista, että sinä olet paras vanhempi lapsellesi ja että teet parhaasi.