santiago-blando-gE q66Hex2A-unsplash

Yhdestoista viikko synnytyksen jälkeen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Kätilö

Hidas ja vakaa painonpudotus raskauden jälkeen on terveellinen tapa pudottaa kiloja. Liian nopea painonpudotus voi vaikuttaa yleiseen hyvinvointiisi, hemoglobiiniarvoosi ja maidontuotantoosi. Lääketieteellisesti on tärkeää, että pääset takaisin lähtöpainoosi, koska muuten seuraavassa raskaudessasi komplikaatioiden riski, esimerkiksi korkean verenpaineen riski, on suurempi.

On olemassa jonkin verran tieteellistä näyttöä siitä, että imettäminen edesauttaa painonpudotusta raskauden jälkeen. Se kuitenkin pätee vain osaan naisista, ei kaikkiin. Joillakuilla imettäminen ei vaikuta painoon mitenkään. Fyysinen aktiivisuus on hyväksi monesta syystä, mutta painonpudotuksen kannalta ruokavaliolla ja kalorimäärillä on suurin vaikutus. Jos kamppailet painonpudotuksen kanssa, jätä nopeat hiilihydraatit, kuten karkit, sipsit ja leivonnaiset vähemmälle. Syö monipuolisesti. Tasapainoisesta ruokavaliosta on monia etuja. Se voi auttaa parantamaan ruokahalua, jos ruokahalusi on kateissa, ja lievittää sokerinhimoa, jos kärsit siitä. Syö ruokia niin monesta elintarvikeryhmästä kuin mahdollista, niin varmistat vitamiinien ja hivenaineiden saannin. C-vitamiinin yhdistäminen rautapitoisiin ruokiin on hyvä esimerkki. C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä elimistössä, mikä tasaa hemoglobiinia.

Toisaalta osa naisista kamppailee liiallisen ja liian nopean painonlaskun kanssa. Se voi olla hyvin kuluttavaa sekä jaksamisen että yleisen hyvinvoinnin suhteen. Imettäessäsi kehosi tarvitsee enemmän energiaa kuin muutoin. Saat lisäenergiaa syömästäsi ruoasta. Normaali ravinnontarve naisilla on 1 800–2 000 kaloria päivässä. Imettäessäsi ravinnontarve kasvaa 200–500 kalorilla päivässä. Jos painosi laskee rajusti, vaikka syömäsi kalorimäärä on tarpeeksi iso, sinulla voi olla ongelmia kilpirauhasen kanssa. Jos näin on, keskustele asiasta neuvolalääkärin kanssa tai ota yhteyttä terveyskeskukseen saadaksesi apua.

Seksi ja läheisyys

Jos olet parisuhteessa, myös seksuaalisuus ja parisuhde tarvitsevat huomiota. Voi mennä hetken aikaa, ennen kuin tunnet olevasi valmis harrastamaan seksiä, mutta keskinäinen suhteenne ja läheisyytenne tarvitsee hoivaa. Seksille ei ole mitään lääketieteellisiä esteitä, mutta haluttomuus on normaalia. Väsymys tai vauva, joka tarvitsee paljon hoivaa ja huomiota, yhdessä hormoneihin liittyvän uupumuksen kanssa, voi laittaa seksihalut hyllylle. Voi olla hyvä tietää, että jopa 50 prosentille synnyttäneistä naisista yhdyntä on kivuliasta vielä kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen. Jos olet löytänyt halusi, mutta seksi on epämukavaa, liukuvoide tai muu seksi kuin yhdyntäseksi voi olla ratkaisu. Aloittakaa läheisyydellä, hellimällä ja silittelemällä toinen toisianne. Antakaa itsellenne lupa tuntea ja antakaa toisillenne läheisyyttä ja tilaa.

Lähteet:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034