Preg-Life-9

Yliaikaisuus

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Kätilö

Saat päivämäärän, lasketun ajan, jolloin vihdoin saat tavata lapsesi pitkän odotuksen jälkeen. Päivämäärä lähenee ja odottava tunnelma, väsymys, vaivat ja kärsimättömyys ovat jatkuvasti läsnä. Päivämäärä tulee ja menee, etkä ole vieläkään tavannut lastasi.

Tässä kohtaa voi olla hyvä muistaa, että laskettu aika on synnytyksen arvioitu ajankohta, ja useimmilla ensimmäistä lastaan odottavilla naisilla raskaus jatkuu lasketun ajan yli. Se voi tuntua turhauttavalta, mutta oikeastaan on hyvä asia, että raskaus jatkuu lasketun ajan yli ja keho saa ryhtyä synnyttämään sen ollessa valmis.

Kehosi on raskauden alusta lähtien sopeutunut uuteen olotilaan ja valmistautunut lapsen synnyttämiseen. Relaksiini-niminen hormoni pehmittää lantion liitoksia ja lisää lantion liikkuvuutta. Raskauden loppua kohden, kun lapsen pää laskeutuu lantioon ja joissakin tapauksissa kiinnittyy, lantion joustavuus ja liikkuvuus lisääntyvät vielä enemmän. Anna tälle aikaa. Myös kohdunnapukka ehtii kypsyä ja pehmetä. Molemmat tapahtumasarjat kehossasi lisäävät mahdollisuutta saada sujuva synnytys sen vihdoin käynnistyessä.

Ehkä lapsikin tarvitsee nämä lisäpäivät valmistautumiseen. Synnytyksen aikana lapsen pää kääntyy neljä kierrosta matkalla lantion läpi. Kiertoliikkeiden myötä pää kääntyy takaraivotarjontaan ja lapsen leuka painuu rintaan. Leuka on usein painunut rintaan jo ennen kuin supistukset alkavat. Lapsen pää alkaa asettua synnytyskanavaan. Näin lapsi käyttää lantion tilavuuden hyväkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Aivan kuten sinun kehosi, myös lapsen täytyy valmistautua ja sopeutua synnytykseen.

Turhautuminen ja kärsimättömyys raskauden mennessä yli lasketun ajan on täysin ymmärrettävää eikä lainkaan kummallista. Ehkä oloasi helpottaa, jos ajattelet, että kehosi ja lapsesi valmistautuvat tapaamiseenne, lapsen syntymäpäivään, luomalla parhaat mahdolliset edellytykset synnytykselle.

Lähteet:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.