pexels-yan-krukau-7155357

Aktiivinen vaihe

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Aktiivinen vaihe. Nyt supistukset tulevat tiheämmin, ovat voimakkaampia ja kestävät kauemmin. Kipu siirtyy selästä kohdun alaosaan ja tavallinen supistelurytmi on 3–4 supistusta kymmenen minuutin aikana. Tässä vaiheessa saatat vuotaa hiukan verta. Se on merkki kohdunsuun avautumisesta.

Aktiivisen vaiheen aikana kohdunsuun tulee avautua 3–4 senttimetristä 10 senttimetriin ja sitten täyteen mittaansa. Samaan aikaan lapsen pää laskeutuu/kiertyy lantion suulle, okahaarakkeiden ohi ja lantionpohjaa kohti. Supistukset lisääntyvät nyt koko ajan, ja ne ovat yhä intensiivisempiä ja kivuliaampia ja kestävät pidempään. Avautumisvaiheessa sikiökalvo usein repeää ja lapsivesi menee. Useimmat naiset kokevat avautumisvaiheen loppuosan ja ponnistusvaiheen välisen siirtymävaiheen kaikista rankimpana. Ajallisesti on normaalia, että kohdunsuu avautuu yhden senttimetrin minuutissa avautumisvaiheen aktiivisessa vaiheessa.

Monia naisia auttaa osatavoitteiden asettaminen, vaikkapa se, että vaihtaa synnytysasentoa 5–10 supistuksen jälkeen tai 30 minuutin jälkeen. Jos synnytystä haluaa vauhdittaa, pystyasento on paras tapa. Pystyasennosta on monia muunnelmia: polviseisonta, synnytysjakkaralla istuminen, kävelyteline, terapiapallo tai kumppanissa riippuminen.

Kivun lisääntyessä saatat tarvita apua kivunhallinnassa. Kätilö tukee sinua ja ehdottaa sekä vaihtoehtoisia että lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä, esimerkiksi selkäpuudutusta. Turvallinen viestintä sinun ja kätilön välillä on perusta parhaan kivunlievitysmenetelmän valinnalle. Sinä ilmoitat, kun haluat apua, ja sitten sinä ja kätilö päätätte yhdessä, mikä menetelmä on soveliain juuri sillä hetkellä.

Kivun voimistuessa myös tunteet saattavat voimistua, voit tuntea olosi kärsimättömäksi ja sinun voi olla vaikeaa keskittyä juuri tähän hetkeen. Monilla tunteet heittelehtivät laidasta laitaan ”– totta kai tämä menee hyvin, minä synnytän lapseni” tai ”tästä ei tule mitään”. Ympäristön tuki on korvaamatonta. Voi myös olla hyvä täyttää energiavarastoja nauttimalla nestettä ja nestemäistä ravintoa. Makea mehu ja vaikkapa Samariini (se sisältää suolaa) on hyvä yhdistelmä.

Tyhjä virtsarakko on kaiken A ja O synnytyksen aikana, jotta lapsen pää voi laskeutua synnytyskanavaan. Ajattele näin: nestettä sisään ja nestettä ulos. Nyrkkisääntönä voit pitää vaikkapa sitä, että rakko on hyvä tyhjentää noin kahden tunnin välein.

Kumppanisi tuki on äärimmäisen arvokasta. Jos tulet synnyttämään yksin, kätilö antaa sinulle tarvitsemasi tuen. Kumppani voi auttaa sinua muun muassa kannustavilla sanoilla, auttamalla sinua vaihtamaan asentoa tai pääsemään suihkuun taikka ammeeseen sekä hieromalla sinua. Kumppanilla on usein myös tärkeä tehtävä toimia sinun edustajanasi ja kertoa henkilökunnalle, mikä sinulle on tärkeää synnyttäessäsi. Kumppanisi tuntee sinut paremmin kuin henkilökunta. Samalla henkilökunta ja kätilö ovat kumppanin tukena – tämä on tiimityötä ja yhteistyötä.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.