Jos koet imettäväsi hyvin tiheään ja paljon, ensimmäinen kysymys on se, miten vanha lapsesi on. Neuvot tässä tilanteessa ovat nimittäin aivan erilaisia vastasyntyneen ja hiukan isomman lapsen kohdalla. Vastasyntynyt
Ensimmäisten kolmen vuorokauden aikana, maidon noustessa rintoihin, lapsi imee usein hyvin paljon. Näin hän saa itseensä rinnoissa olevan ensimaidon. Ensimaito/kolostrumi, jota aina ei edes näe, sisältää kaiken, mitä lapsi tarvitsee, ja siinä on runsaasti vasta-aineita ja proteiineja sekä muuta lapselle hyödyllistä. Terve, täysiaikainen lapsi imee usein rintaa heti syntymänsä jälkeen ja voi sen jälkeen nukkua paljon ensimmäisen vuorokauden aikana. Seuraavien vuorokausien aikana lapsi haluaa kuitenkin imeä rintaa vähintään kahdeksan kertaa päivässä, usein huomattavasti useamminkin. Monet lapset imevät tiuhempaan ja enemmän iltaisin, joten koita mahdollisuuksien mukaan valmistautua tähän jo päivällä lepäämällä, syömällä hyvin ja juomalla.
Tee näin
- Tarjoa lapselle maitoa eri rinnoista (vaihtele rintojen välillä). Vaihda rintaa, kun lapsi päästää irti rinnasta, nukahtaa ja herää taas. Monesti lapsi voi syödä ”neljästä rinnasta” yhdellä aterialla. Esimerkki: Aloitat yhdellä rinnalla, vaihdat toiseen ja pidät tauon. Saatat vaihtaa vaipan ja imettää uudestaan ensimmäisestä rinnasta (kolmas) ja päättää aterian pieneen siemaukseen toisesta rinnasta (neljäs). Tämä on ikään kuin ”neljän ruokalajin ateria”.
- Pidä lasta paljon iho ihoa vasten, hengitystiet vapaina.
- Muista, että lapsen imeminen lisää maidon määrää – mitä enemmän lapsi imee, sen enemmän maitoa rinnat tuottavat myöhemmin. Mitä vähemmän lapsi imee, sen vähemmän maitoa rinnat tuottavat myöhemmin. Imemällä lapsi ikään kuin tilaa maitoa.
- Monien vanhempien mielestä on vaikea tietää, saako lapsi tarpeeksi syödäkseen. Kun lapsesi haluaa imeä koko ajan ja pissaa sekä kakkaa useita kertoja päivässä, hänellä on harvoin vatsa kipeä. Silloin voit imettää, levätä ja juoda. Ole läsnä ja tarkkaile, mitä lapsi tekee rinnalla ollessaan ja arvioi jokainen imetyskerta.
Ajattele näin
Istuessasi vastasyntynyt rinnallasi lähes koko ajan, voit ajatella, että koko imetysaika ei tule olemaan tällaista. Mitä enemmän aikaa kuluu, sen harvemmin lapsi aterioi. Löydätte varmasti teille sopivan rutiinin. Muista, että tätä jatkuu vain rajoitetun ajan. Lapsesi haluaa syödä todella tiheään vain ensimmäisinä päivinä/viikkoina (kaikki lapset ovat toki erilaisia), ja mitä enemmän lapsi imee, sen enemmän maitoa lapsi ”tilaa”.
Imetys ja läheisyys
Lapsi haluaa mielellään olla sinun ja kumppanisi lähellä, ehkä jopa taukoamatta. Imetys ei ole pelkästään ruokaa, se on myös läheisyyttä ja turvaa. Vasta hetki sitten lapsi oli vatsassasi. Hän tarvitsee paljon läheisyyttä vielä pitkän aikaa synnytyksen jälkeen. Voit kokeilla kantoliinaa heti alusta lähtien. Siinä lapsi on lähelläsi, samalla kun omat kätesi ovat vapaina.
Hiukan isompi lapsi
Jos koet imettäväsi valtavan usein lapsen ollessa hiukan vanhempi, voi olla hyvä kiinnittää hiukan huomiota siihen, miten lapsi käyttäytyy rinnalla ollessaan ja syödessään. Imeekö hän aktiivisesti? Makaako hän laiskanlaisesti lutkutellen ja nukahtaako hän nänni suussa? Se ei haittaa. Jos kuitenkin koet, että lapsi herää nälkäisenä heti nostaessasi hänet pois rinnalta, sinun on ehkä pyrittävä rajoittamaan sitä aikaa, jonka lapsi nukkuu nänni suussaan. Anna lapsen imeä rintaa, mutta kannusta häntä aktiivisuuteen herättämällä hänet vaihtamalla rintaa. Voit tarjota lapselle 1–4 rintaa yhdellä aterialla.
Tee näin Voit herättää lapsen pitämällä sormeasi lapsen kädessä (tarttumis- ja imurefleksi kuuluvat yhteen) ja saada näin lapsen aloittamaan imemisen uudestaan. On täysin normaalia, että lapsi pitää pieniä taukoja – älä ota häntä pois rinnalta liian nopeasti, vaan anna hänen tehdä näin. Joskus huomaat, että ottaessasi lapsen pois rinnalta hän herää saman tien edelleen nälkäisenä ja haluaa jatkaa imemistä. Tarjoa hänelle siinä tapauksessa rintaa uudestaan. Tällöin olet henkisesti valmistautunut siihen, että ateria ei vielä ole ohi. Jos sen sijaan ajattelet, että lapsi on syönyt tarpeekseen, ja valmistaudut itse syömään, menemään suihkuun tai tekemään jotakin muuta, imetyksen aloittaminen uudestaan tuntuu työläämmältä.
Varmista siis ensin aina, onko lapsi kunnolla kylläinen. Sen jälkeen on sinun vuorosi tehdä muita asioita.