Mary Light-the-way-doula (12)

Asentoja synnytyksen eri vaiheissa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Latenssivaiheen aikana sinun tulee säästellä voimia ja kerätä energiaa, ja tällöin makuuasento on suositeltavampi. Tiedetään, että lapsen pään laskeutuminen lantioon latenssivaiheen aikana käy helpommin, jos nainen makaa pitkällään. Vaihda mielellään kylkeä silloin tällöin ja pidä jalkojen välissä tyynyä.

Supistusten ja kivun voimistuessa tilanne muuttuu. Synnytyksen aktiivisessa vaiheessa sinun on hyvä olla jalkeilla, jos haluat hyödyntää pystyasennon tuomia etuja. Saatat tietysti ihmetellä, miten jaksat olla jaloillasi ja liikkeessä kivun voimistuessa. Kumppanisi ja henkilökunta auttavat sinua. Apuvälineet, kuten kävelyteline, terapiapallo, liaani ja synnytyssänky voivat auttaa erilaisten pystyasentojen löytämisessä, joissa voit myös levätä supistusten välissä. Yksi strategia voi olla, että teet synnytyssaliin erilaisia asemia, joiden välillä kuljet niin, että vaihdat asemaa viiden supistuksen välein. Yksi asema voi vaikka olla kävelyteline, toinen terapiapallo, yksi säkkituoli ja yksi kumppanisi, jossa voit roikkua. Niin saat asentoihin vaihtelua ja lisäksi ajan kulumaan.

Siirtymävaiheen aikana voi vaihdella kylkimakuun ja polviseisonnan välillä siten, että olet kummassakin asennossa viiden supistuksen ajan.

Ponnistusvaiheen aikana voi olla hyvä vaihtaa asentoa polviseisonnasta synnytysjakkaralla istumiseen ja patjan päällä kontillaan oloon. Se, miten otat lapsesi vastaan, riippuu siitä, missä asennossa synnytät hänet. Tärkeää on se, että saat ottaa hänet vastaan omassa tahdissasi.

Tutkimuksissa ei ole osoitettu, että repeämien riski olisi suurempi joissakin tietyissä asennoissa muihin asentoihin verrattuna.

Lähteet: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.