Chinelle-Rojas-004

Avautumisvaihe

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Latenssivaihe on se synnytyksen osa, jossa kehosi, ennen kaikkea kohtu ja kohdunkaula, valmistautuvat lapsen synnyttämiseen. Tämä merkitsee sitä, että kohdunkaula pehmenee, lyhenee ja avautuu 3–4 cm:iin. Tämä vaihe on usein pisin, eikä ole epätavallista, että se kestää jopa 20 tuntia. Useimmiten supistukset eivät ole kovinkaan voimakkaita ja kivuliaita, supistusten väli voi olla 5–20 minuuttia ja niiden kesto voi olla 20–45 sekuntia. Kipu tuntuu usein selässä ja nivusten seudulla. Tämän vaiheen aikana limatulppa usein irtoaa. Limatulppa on limakertymä, jossa voi olla verijuovia.

Koska latenssivaihe voi olla pitkä, on tärkeää, että lepäät, säästelet voimiasi ja keräät energiaa. Synnytyksen kulkua on turha yrittää hoputtaa olemalla jalkeilla ja liikkeellä. Yritä sulkea ulkopuolelle ympäristön tapahtumat, pysyä kärsivällisenä ja luottaa siihen, että ”kehosi osaa synnyttää”.

Yksi vinkki on asettaa latenssivaiheen aikana osatavoitteita. Vain päämäärän, eli lapsen syntymän miettiminen voi vielä olla liian kaukana. Latenssivaiheen osatavoitteita voivat olla vaikkapa nämä:

  • Lepää muutama tunti ja käytä hyväksesi se mikrouni, jonka saat. Levättyäsi voit ottaa uudestaan kantaa tuntemuksiisi ja siihen, mikä sinusta tuntuu hyvältä seuraavalta askeleelta.
  • Älä unohda syödä ja juoda saadaksesi energiaa.
  • Pidä varalla viihdyttävää elokuvaa, jota voit katsella ajan kuluttamiseksi ja levätäksesi, ellet pysty nukkumaan.
  • Ota rentouttava suihku.

Pikkuhiljaa huomaat, että supistukset tulevat tiheämmin ja muuttuvat intensiivisemmiksi ja että myös kipu voimistuu. Nyt sinä tai kumppanisi luultavasti soitatte synnytyssairaalaan ja saatte kätilöltä neuvoja tilanteestasi ja siitä, mitä voit tehdä.

  • Seuraava osatavoite voi olla synnytyssairaalaan lähteminen.

Kumppani voi auttaa monin tavoin latenssivaiheen aikana. Hän voi auttaa synnyttäjää mukaviin asentoihin, antaa hierontaa, kannustaa häntä puhumalla sekä tarjota nestettä ja energiaa. Useimmat naiset ovat nyt herkässä tunnetilassa ja tarvitsevat paljon tukea. Kumppanina sinun voi olla hyvä ajatella: Pidä kiinni, pidä hyvänä ja rakasta.

Kaiken kaikkiaan latenssivaiheessa sinulle on eniten hyötyä siitä, että otat rauhallisesti, keräät voimia, pysyt kärsivällisenä ja yrität saada ajan kulumaan.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.