BBHM-BirthCenter-2

Ensimmäiset tunnit lapsen kanssa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Monen viikon kaipuun ja odotuksen päätteeksi te olette nyt perhe. Nyt on aika saada rauha huoneeseen. Nyt lapsen on saatava olla iholla, niin että voitte luoda optimaaliset edellytykset vanhempien ja lapsen väliselle kiintymyssuhteelle. Koska lapsi tuntee vanhempiensa äänet, henkilökunnan tulee vetäytyä tilanteesta pois, jos kaikki on normaalisti. Lapsi haluaa kuulla vanhempiensa äänet, ei henkilökunnan (tästä voi poiketa hetkeksi, jos henkilökunta iloitsee puolestanne ja haluaa onnitella).

Nyt alkaa lapsen ja äidin elämän seuraava vaihe. Lapsi hakeutuu nyt vaistojensa avulla elämänsä ensimmäiselle aterialle. Joillekuille lapsille tämä on helppoa, toisille hankalaa ja vaikeaa. Ole kärsivällinen ja anna tämän viedä juuri niin kauan aikaa, kuin sinun lapsesi tarvitsee. Kaikki lapset ovat ainutlaatuisia ja heidän ainutlaatuisuuttaan on kunnioitettava, sen sijaan, että seuraisimme jotakin kaavaa.

Lapsen eri vaiheet:

Ensimmäinen itku– Noin 30 sekuntia syntymänsä jälkeen useimmat lapset ovat ottaneet ensimmäisen hengenvetonsa ja täyttäneet huoneen äänellään. Rentoutumisvaihe – Lapsi on hiljentynyt ja lepää kerätäkseen voimia elämänsä seuraavaa askelta varten. Useinkaan lapsi ei vielä ole yrittänyt katsella, vaan maannut silmät kiinni. Heräämisvaihe – Lapsi alkaa tehdä pieniä liikkeitä ennen kaikkia käsillään ja jaloillaan ja hän työntää myös päätään eteen ja taakse. Aktiivinen vaihe – Lapsen liikkeet lisääntyvät, hän yrittää yhä enemmän nostaa päätään ja avaa myös silmänsä. Nyt lapsen on aika etsiä rintaa, mikä on hänen päämääränsä. Ryömimisvaihe – Lapsi pääsee rinnalle työntämällä jaloillaan. Usein nainen auttaa lasta hiukan löytämään perille. Lepovaihe – Lapsi levähtää hetken ennen kuin hän jatkaa nännin hamuilua. Lapsi tarvitsee voimia jaksaakseen viimeisen etapin päämääräänsä. Nuolemis- ja totuttelemisvaihe – Nyt lapsi suuntaa nännipihaa ja nänniä kohti. Päämäärä alkaa lähestyä ja se houkuttelee, koska siellä on ruokaa ja eloonjäämisen edellytys. On aika nuolla nänniä, niin että se muovautuu elämän ensimmäistä ateriaa varten. Joskus käsi saattaa tulla tielle ja silloin käy helposti niin, että suuhun joutuukin sormi. Siihenhän lapsi on tottunut jo kohdussa. Imuvaihe – Nyt päämäärä on vihdoin lähellä. Lapsi avaa suunsa ammolleen, tarttuu nänniin ja alkaa imeä. Univaihe – Imettyään rintaa tarpeekseen lapsella alkaa pidempi univaihe. Voi mennä jopa 24 tuntia, ennen kuin on seuraavan aterian aika.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.