Stock-Image75

Esimerkkejä synnytysasennoista

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Voit valita monista asennoista synnyttäessäsi:

Seisovillaan: Voit nojata kumppaniisi, käyttää kävelytelinettä tai roikkua synnytyssängyn yli. Jotta seisoma-asennosta on paras apu, on hyvä seistä etunojassa, jalat leveässä haara-asennossa ja polvet taivutettuina. – Kontillaan: Jos sinulla on selkävaivoja, kontillaan olo auttaa vähentämään selän kuormitusta. Kun samalla liikuttelet lanteitasi, myös peräsuoleen kohdistuva paine usein hellittää. – Kyykyssä: Kyykkyistunta antaa eniten tilaa lantioon, ja tässä asennossa et voi ”pistää vastaan”. Mitä alemmas lattiaa kohden takamus tulee ja mitä lähemmäs olkapäitä polvesi tulevat kyykyssä ollessasi, sen enemmän tilaa lapsen päällä on laskeutua lantioon. Monikaan ei ole tottunut istumaan kyykyssä pitkiä aikoja, ja tällöin synnytysjakkara on hyvä vaihtoehto. Synnytysjakkaraa käyttäessä on tärkeää, ettet istu siinä yli 20 minuuttia kerrallaan. Jos istut jakkaralla pidempiä aikoja, alapää saattaa herkästi turvota. – Puoli-istuva asento: Anatomisesti tämä ei ole paras asento. Taaksepäin nojaavassa puoli-istuvassa asennossa et käytä painovoimaa hyväksesi kunnolla. Myös välilihaan kohdistuva paine kasvaa. Vaarana on, että kohtu painaa verisuoniasi, mikä voi johtaa verenpaineen laskuun ja huonovointisuuteen. – Terapiapallo: Monien mielestä terapiapallon päällä on mukava istua ja sen kanssa on helppo liikkua. Lantio ja lihakset rentoutuvat herkemmin, mikä puolestaan avaa lantiota ja lapsen on helpompi laskeutua. – Polvillaan: Avautumisvaiheen loppuosassa moni valitsee polviseisonnan. Voit nostaa synnytyssängyn päätyä ja roikkua sen yli. Tässä asennossa on erityisen tärkeää, ettet ole samassa asennossa liian kauaa, koska vartalon paino kuormittaa polvia kovasti. – Kylkimakuulla: Jos olet mieluiten makuuasennossa, kylkimakuu on paras asento. Lapsen hapensaanti on kunnossa ja moni tuntee hallitsevansa tilannetta tässä asennossa ja että he voivat levätä supistusten välissä. – Gynekologiasento: Useimmilla naisilla on kokemusta tästä asennosta, koska sitä käytetään gynekologin tutkimuksen yhteydessä. Synnytyksen yhteydessä tätä asentoa käytetään yleensä, kun tehdään tiettyjä tutkimuksia synnytyksen aikana ja kun lapsi on autettava maailman imukupin avulla. – Pitkin pituuttaan selinmakuulla: Täysin selällään makaamista synnytyksen aikana neuvotaan välttämään kokonaan. Lapsen hapensaanti kärsii. Nainen itse tulee helposti pahoinvoivaksi ja hänen verenpaineensa laskee. Myöskään painovoimalla ei ole mitään mahdollisuutta auttaa.

Mieti, minkälaisten asentojen uskot auttavan sinua synnyttäessäsi. Etukäteen voi olla vaikeaa tietää, mitä haluaa, mutta on kuitenkin hyvä miettiä, mikä voisi tuntua hyvältä. Itse tilanteessa voit aina muuttaa mielesi, ja voit myös luottaa siihen, että henkilökunta auttaa sinua löytämään erilaisia asentoja synnytyksen aikana.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.