AdobeStock 685791205

Fyysiset muutokset synnytyksen jälkeen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tässä käymme läpi tavanomaisia synnytyksen jälkeisiä fyysisiä muutoksia.

Kohtu

Jälkivuoto on istukan ja kohdun seinämän liittymäkohdasta vuotavaa haavanestettä ja verta. Ensimmäisinä päivinä voi vuoto voi olla runsasta, veristä ja kirkkaanpunaista. Vuodon määrä ei saa lisääntyä, vaan sen tulee jatkua muuttumattomana tai vähetä. Jos sinusta tuntuu, että vuoto lisääntyy, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Muutaman päivän päästä jälkivuoto muuttuu rusehtavaksi ja sitten kellertäväksi, ja lopulta se on vaaleaa. Jälkivuoto loppuu useimmiten 6–8 viikon kuluttua. Suunnilleen tässä ajassa kohtu palautuu tavanomaiseen kokoonsa.

Niin kauan kuin sinulla on (veristä) jälkivuotoa, sinun tulee olla varovainen tulehdusvaaran vuoksi ja välttää esimerkiksi uintia, tamponeiden käyttöä ja yhdyntää. Suihkussa käynti ja siteiden/terveyssuojien käyttö ei aiheuta vaaraa.

Ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen sinulla voi olla kivuliaita supistuksia. Näiden jälkisupistusten tehtävä on palauttaa kohtu normaaliin kokoonsa. Ensisynnyttäjillä on harvoin jälkisupistuksia, ja ne pahenevat toisen ja kolmannen lapsen jälkeen. On siis aivan normaalia, että saatat tällä kertaa tarvita särkylääkettä, vaikket ensimmäisen lapsesi synnyttyä huomannut jälkisupistuksia ollenkaan. Jälkisupistukset tulevat monesti imettäessä. Liikunta, kuten kävelylenkit ja vastaavat, voivat lisätä jälkivuotoa. Kaikki tämä on aivan normaalia.

Korkea kuume ja vatsakivut, jotka eivät helpota, oikein pahanhajuinen jälkivuoto tai runsas verinen vuoto voivat olla merkki tulehduksesta. Ota tällöin yhteyttä neuvolaan tai sairaalaan, koska saatat tarvita hoitoa.

Rinnat

Kypsän maidon tuotannon käynnistyessä rinnat saattavat tuntua todella turvonneilta. Turvotus on luonnollinen fysiologinen prosessi, jonka aiheuttaa kudosnesteen ja rintojen verekkyyden lisääntyminen. Joskus rinnat saattavat myös tuntua lämpimiltä. Tämä menee ohi muutaman vuorokauden kuluessa. Lämpö voi helpottaa oloa, ja myös tiheä imettäminen auttaa.

Repeämät

Emättimen parantumiskyky on ällistyttävä, ja jaloillaan sekä liikkeellä oleminen edesauttaa parantumista, koska se stimuloi verenkiertoa. Tiheä suihkuttelu ja siteiden vaihto ehkäisee tulehduksia parhaiten. Useimmiten tikit ommellaan sulavalla langalla, jolloin ne häviävät itsestään. Ompeleiden kesto riippuu käytetystä materiaalista, mutta voit olla huoletta, että ne pysyvät paikallaan ainakin sen aikaa kuin haavojen paraneminen kestää. Jos haluat tietää, milloin voit odottaa ompeleiden irtoamista, kysy osastolta, mitä materiaalia ne ovat.

Virtsaaminen ja suolen toiminta

Synnytyksen jälkeen on normaalia, että virtsaa muodostuu enemmän kuin tavallisesti. Keho poistaa raskauden aikana kertynyttä ylimääräistä nestettä. Jos virtsaaminen kirvelee, syynä ovat usein pienet repeämät virtsaputken ympärillä. Virtsaaminen voi myös sujua kivuttomammin suihkussa. Huolehdi alkuvaiheessa säännöllisestä virtsaamisesta – ja valmistaudu myös siihen, että lapsivuodeosaston hoitohenkilökunta haluaa tietää, miten virtsaaminen sujuu. Virtsarakon tyhjentyminen on tärkeää verisen vuodon vähentämiseksi.

Kirvely voi myös johtua virtsatientulehduksesta. Juttele kätilön kanssa tai, jos olet kotona, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Älä pelkää vessassa käyntiä synnytyksen jälkeen – ompeleet eivät irtoa. Juo runsaasti ja syö kuitupitoisia ruokia ummetuksen välttämiseksi. Peräpukamat ovat laajentuneita laskimoja peräaukon sisäpuolella tai suulla. Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja ponnistaminen voivat aiheuttaa peräpukamia. Ne voivat olla hyvin kivuliaita. Peräpukamiin on olemassa hoitokeinoja ja niiden aiheuttamia vaivoja voi lievittää myös omahoidolla – kysy asiasta kätilöltä.

Kuukautiset

Säännölliset kuukautiset eivät useimmiten palaa ennen kuin olet lopettanut imettämisen tai vähentänyt sitä. Tämä vaihtelee kuitenkin paljon sen mukaan, oletko täys- vai osittaisimettäjä. On kuitenkin tärkeää muistaa suojautua ei-toivotulta raskaudelta, koska et voi tietää, milloin munasolu irtoaa ensimmäisen kerran synnytyksen jälkeen.

Hormonit

Synnytyksen jälkeen hormonitasapaino heilahtelee, mikä aiheuttaa monille mielialan vaihteluita, hikoilua ja ”kuumia aaltoja”. Alkuaikoina voi myös esiintyä hiustenlähtöä, mikä johtuu raskauden aikaisista hormonaalisista muutoksista.

Seksuaalisuus

Seksihalujen palaaminen on hyvin yksilöllistä. Jutelkaa, antakaa toisillenne aikaa ja hellikää toisianne. Yhdynnässä voitte joskus tarvita liukuvoidetta, koska imetyshormonit voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivuutta. Käyttäkää kondomia koko yhdynnän ajan, ellette halua tulla raskaaksi.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastuksen tekee terveydenhoitaja, lääkäri tai kätilö. Jälkitarkastuksen ajankohta on 5–12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Tutkimuksessa tarkastetaan, että kohtu on palautunut normaaliin kokoonsa sekä mahdollisten repeämien parantuminen ja lantionpohjan lihasten tilanne. Tällä käynnillä voit myös saada ehkäisyneuvontaa.

Kuntoilu

Ensimmäisten 6–8 viikon aikana keholla on täysi työ palautua raskaudesta ja synnytyksestä, ja sinun tulee välttää raskaiden taakkojen nostamista (lapsen paino on sopiva ”kuorma”), rankkaa liikuntaa, vatsalihasliikkeitä, aerobic-tunteja ja vastaavaa. Kävelylenkit ovat hyvä liikuntamuoto alkuaikoina. Lantionpohjan lihakset ovat venyneet raskauden ja synnytyksen aikana, ja on tärkeää, että aktivoit niitä uudestaan. Vahvat lantionpohjan lihakset ehkäisevät virtsankarkailua ja kohdun laskeumaa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä fysioterapeuttiin.

Yllä annetut tiedot on saatu Danderydin sairaalasta