River-Birth-Story-138

Heti syntymän jälkeen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Yksi sekunti lapsen syntymän jälkeen alkaa uusi vaihe – aika vastasyntyneen lapsesi kanssa. Ensimmäiset päivät ovat tärkeitä tulevan imetyksen kannalta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että imetykseen vaikuttaa huomattavasti, jos pidät lastasi ihokontaktissa (sammakkoasennossa, nenä vapaana) heti hänen synnyttyään – tai niin pian kuin mahdollista, jos äiti ja lapsi erotetaan toisistaan lääketieteellisistä syistä.

Paras tapa valmistautua imettämiseen – 3 vinkkiä

Synnytyksen jälkeiset hetket vaikuttavat paljon siihen, miten imetys sujuu myöhemmin. Tässä saat kolme parasta imetysvinkkiämme:

1) Pidä lasta ihokontaktissa koko ajan, hengitystiet vapaina, kunnes lapsi on imenyt rintaa tai nukahtaa. 2) Lypsä tai stimuloi rintoja, ellei lapsi ole imenyt rintaa ensimmäisten tuntien aikana. 3) Huomioi lapsen hamuilu ja maiskuttelu. Lapsella on yhdeksän askelta imemisen aloittamiseen.

Käymme läpi nämä askeleet alla:

1) Ihokontakti syntymän jälkeen Kun lasta pidetään ihokontaktissa, pannaan alulle hyvä kierre. Lapsi pysyy lämpimänä, itkee vähemmän ja kuluttaa vararavintoaan vähemmän. Tutkimuksissa on lisäksi huomattu, että alkuvaiheen ihokontaktin avulla lapsi alkaa imeä rintaa nopeammin ja tarvitsee vähemmän lisämaitoa (korviketta), että täysimetys lisääntyy ja täysimetysjakson pituus kasvaa ja että äidillä esiintyy vähemmän rintavaivoja. Toisin sanoen, tutkimukset ovat osoittaneet, että ihokontakti edesauttaa imetystä.

On tärkeää, että sinä vanhempana pidät lasta koko ajan silmällä ja että lapsen hengitystiet ovat vapaina! Et saa koskaan nukkua lapsen ollessa vatsallaan ihollasi. Jos haluat nukkua lapsen ollessa ihollasi, kumppanisi/jonkun toisen aikuisen on pidettävä lasta silmällä.

2) Maidontuotannon stimulointi On tiedossa, että maitohormonien oksitosiinin ja prolaktiinin määrä on huipussaan heti synnytyksen jälkeisenä aikana. Monet lapset imevät rintaa tänä aikana, mutta lapsella voi myös olla päänsärkyä imukupin jäljiltä, lapsi voi olla huonovointinen tai oksentaa taikka nukahtaa rankan synnytyksen jälkeen, ja silloin hän ei ota rintaa. Siinä tapauksessa voit lypsää/stimuloida rintoja itse.

Terve, täysiaikainen lapsi selviää ensimmäisen vuorokauden saamatta rintamaitoa/ensimaitoa. Jotta kuitenkin saat maidontuotannon käyntiin, vaikkei lapsesi juuri nyt halua imeä/syödä, voit aloittaa rintojen stimuloinnin pian synnytyksen jälkeen. Näin edesautat maidontuotantoa tuonnempana. Stimuloi rintoja mieluummin useasti, mutta vain lyhyitä hetkiä kerrallaan, kuin harvakseltaan mutta kauan. Rinnoista ei tarvitse tulla tipan tippaa maitoa, tärkeää on se, että niitä stimuloidaan. Jos rinnoista tulee muutamia tippoja ensimaitoa, anna se lapselle puhtaalla sormella, lusikalla tai pienellä lääkemukilla.

3) Huomioi lapsen hamuilu ja maiskuttelu – lapsen yhdeksän askelta imemisen aloittamiseen syntymän jälkeen Seuraavat askelet toistuvat monilla terveillä, täysiaikaisilla lapsilla ensimmäisten tuntien aikana syntymän jälkeen, jos lapsi saa maata äitinsä iholla. Askelet voi olla hyvä tuntea:

(1) Lapsi itkee ensimmäisen itkunsa, (2) rentoutuu ja lepää synnytyksestä, (3) virkistyy, katselee, tekee pieniä pään liikkeitä, räpyttelee silmiään ja avaa silmänsä, (4) liikuttelee kieltään ja suutaan, hamuilee ja maiskuttelee, liikuttelee päätään ja tarttuu käsillään. (5) Sitten lapsi pitää taas tauon ja lepää hiukan, (6) ja lähestyy rintaa lyhyiden ryömivien tai liukuvien liikkeiden avulla (usein lapsi liikkuu taaksepäin). (7) Lapsi alkaa nyt tutustua rintaan. Hän nuolee nänniä ja hieroo rintaa. Ole kärsivällinen ja anna lapselle aikaa. Hetken kuluttua lapsi alkaa jälleen hakeutua rintaa kohti. Hän ehkä makaa äitiä katsellen ja alkaa sitten (8) imeä rintaa, minkä jälkeen hän (9) nukahtaa.

Eri vaiheet voivat olla eripituisia, ja ne voivat myös vaihdella eri lapsilla.